header

Gott Nytt År! ... eller inte

Snart är den här, natten då himlavalvet öppnar sig med dunder och brak. Skyn kommer färgläggas i neon och glitter. Ljudintrycket är öronbedövande och sätter skräck i många djur, tama som vilda. Det är synd att vi tvåbenta har som tradition att fira årsskiftet med så lite respekt för de själar vi delar jorden med. Jättesynd. Men nu är det så. Här följer sätt att underlätta för din hund under nyårsnatten.
För underlätta är allt du kan göra nu när nyår nalkas, det är för sent att påbörja någon avancerad beteendeterapi mot fyrverkerirädsla, det kan dock bli ditt nyårslöfte inför kommande nyår.

Ta det säkra före det osäkra
Om din hund inte störs av fyrverkerier så gör inte en stor grej av kvällen, men ha i åtanke att en rädsla kan utvecklas och få fäste närsomhelst. Att din hund klarade fjolårets nyår bra är ingen garanti att detsamma sker i år. Är du osäker på hur din kommer reagera tar du det säkra före det osäkra, invänta inte att hunden blir rädd (då kan det vara försent, en kväll kan förstöra så mycket). Vidta proaktiva åtgärder så att skräcken inte får en chans att fästa.

Håll hårt
Japp, jag vet, det smäller lite titt som tätt dagarna före och efter nyårsnatten. Det kan vara svårt att komma undan oljudet. Men försök utesluta utevistelse när det är som värst. Rasta i god tid innan tolvslaget. När ni går ut har du hunden i halsband och sele som jycken absolut inte kan kränga sig ur, samt ett rejält koppel, eller två. Dubbelfattning om kopplet är att föredra och koppla gärna i både sele och halsband för maximal säkerhet. Två koppel, ett du håller i handen och ett du fäster i exempelvis ett midjebälte. Gå ut och rasta hunden en kortis, skippa långpromenaden. Du vill verkligen inte att din hund skräms och kommer lös just denna kväll. Panik kan få hunden att fly, gömma sig och återfinner du din hund är den psykologiska skadan troligtvis stor. Så inga lösa hundar, vare sig på promenaden eller på tomten. Ett staket som vanligtvis håller jycken på plats kan forceras i panik.

Trött och nöjd
Se även till att din vän fått lagom med motion och aktivering dagarna före nyår. Övertrött eller understimulerad kommer förvärra reaktioner och känslopådrag. Aktivera gärna inför 12 slaget men undvik upptempo aktivitet som bidrar till adrenalinpåslag som lek med andra hundar, pinn-/bollkastning, agility eller annan uppvarvande sysselsättning. Spåra, söka, hjärngympa och en vandring i skogen är bättre. Balansövningar kan också vara bra att syssla med då det är lite som yoga för hundar som det genomförs sakt och fokuserat. Att hitta sin balans kräver mental fokus, centrering och lugn. Fysisk balans år hand i hand med psykisk balans. Finns det risk att det smäller i ert närområde så stoppa i fetvadd i öronen på hunden under promenaden för att dämpa eventuella ljudintryck (mer om det nedan).

Tugg kan distrahera
Tina gärna upp ett rejält köttben som kommer motivera hunden att lägga sig ner och tugga. Att få gnaga gott är en bra distraktion som även varvar ner. Men obs! En hund som hetsäter och tuggar frenetiskt av nervositet kan skada sig, ge då inte ben som hunden kan sätta i halsen, en Kong med fryst färskfoder i att slicka ur kan vara ett bättre alternativ. Ha alltid hunden under uppsikt. Även om hunden är benklok i övrigt så kan just förnuftet få sig en törn när stress tar vid.

Förbered hemmet, tänk bunker
Dra ner persienner, höj ljudet på radion/tv. Bulla upp med kuddar, korva till plädar och filtar, häng upp gardiner, kasta en extra stor duk över matbordet, då textiler äter ljud. Bygg en koja! En lya åt hunden dit hen kan dra sig undan om rädslan tar över. Ibland måste man som hundägare visa hunden lyan, eventuellt krya in där själv. Har hundens förnuft kvävts av rädslan är det inte säkert att jycken kommer agera med självbevarelsedrift. Ha även lamporna på, de hindrar ljusintrycken utifrån att uppmärksammas av jycken. Sist men av störst vikt!, se till att dörrar hålls stängda. Och gå inte ut och lämna hunden ensam när himlen brakar loss. Man lämnar inte någon i sticket.

Ljuddämpning hjälper
Försök att döva ut ljudet, sätt på hög musik och stoppa öronproppar i hunden. Fetvadd. Superbra grej! Knöla ner en stor tuss fetvadd i öronen och ge lite godis. Repetera. Öva gärna på detta inför nyår så hunden är van vid känslan. Själva nyårsnatten stoppar du i vadden i god tid, heller för tidigt än att det dyker upp först när hunden blivit rädd. Har rädslan tagit vid har redan produktionen av noradrenalin, kortisol, adrenalin börjat produceras på högvarv i hundkroppen. Förekom det. Detta kan inte betonas nog. Det är klokast att agera förebyggande innan rädslan är ett faktum än att försöka stoppa en fördämning som redan brustit.

Stressdämpande åtgärder
Du kan testa Adaptil halsband som innehåller en syntetisk motsvarighet till hundens lugnande feromon och avsöndras via halsbandet rakt upp i hundens nos (mycket effektivare än en väggdosa!). Jag tycker det har bra effekt på många hundar som går med oro, men halsbandet behöver sättas på någon vecka innan nyår för att ha god effekt. Därutöver kan Aptus Relax, Zylkene, Confindence EQ eller i Harmoni hjälpa. Samtliga är kosttillskott ämnade att dämpa stress och oro. En annan åtgärd som dämpar stress är massage, beröring, närhet då det frisätter oxytocin (lugn och ro hormonet) i hunden. Taktil stressdämpande massage hjälper jycken hitta ro. Så det där med att inte vara nära, glöm det. Håll dig nära, fysiskt nära, och hjälp din hund igenom detta. En del hundar får hjälpa av body wraps och thunder shirts då tryck kan verka stress-/ångesstdämpande. Om du vet med dig att din hund fasar tolvslaget och ovanstående hjälpmedel inte har verkan gör du rätt i att kontakta din veterinär för ett recept på Sileo. Sileo är ett lugnande preparat, en engåndsdos i geleform som stryks i hundens mun mellan kinden tandköttet. Medicinen hämmar frisättningen av nordadrenalin och lindrar därför akut ångest och rädsla vid exempelvis ljud. Hunden bör inte ha ätit en kvart innan medicineringen och dosen ges vid första och minstra rädslereaktion.

Medkänsla framför medlidande
Ett sista ord om ömkande. En klurig sak det där. Men det blir lätt om vi skiljer på medlidande och medkänsla. Medkänsla kommer alltid gynna en rädd hund. Att du förstår, är nära, bistår med trygghet är en bra sak. Medlidande däremot riskerar att öka en oro då du förmedlar att det finns skäl för den. Så projicera inte en överdriven omsorg som kan bli en oro i mottagaren. Motverka istället hundens mörker med din närhet och omtanke. Att vara ett stöd kommer aldrig förvärra eller skapa en rädsla. Alla är vi rädda ibland. Och rädslan tar lättare över om man står själv i den. Så låt inte din hund göra det.

Inför kommande år
Är din hund rädd för ljud i allmänhet eller fyrverkerier och skott i synnerhet är det efter nyårsnatten hög tid att lägga en långsiktig plan inför kommande nyår. Kontakta mig gärna för en beteendeutredning och en behandlingsplan för just din hund. Låt vårt gemensamma mål vara att hjälpa din hund till trygghet inför kommande nyår. Det är fullt möjligt att träna bort ljudrädsla hos hundar, men det tar tid, kräver engagemang och träning. Men det är fullt möjligt! Jag hjälper dig gärna.

Och du, Gott Nytt År!
//Caroline Alupo

Kommentera: