header

Vilda valpar

Valpfnatt. 180 knyck runt, runt och runt. Slita lite i en gardin, nafsa tag i en hälsena och varför inte tugga på ett bordsben. Ofta infaller kaoset sen eftermiddan. Rycken är oftast en reaktion på överstimulering. Många intryck under dagen som inte får tid att bearbetas och vilas ifrån innan nästa sak triggar igång. Som valp är upplevelserna massor efter att de lämnat mammatiken och bosatt sig i sin nya familj. Varje dag är ett eldigt äventyr. Återhämtning, vila och ostörd sömn är så viktigt. ”Valpfnatten” är ett sätt att få loss energi som den lilla lagrat över dagen, ett sätt att stressa av för att sedan kunna varva ner.

Dra upp roten
Att enbart försöka lösa läget i Hacke hackspett kaoset är inte lösningen. Orsaken finns i den överstimulerande vardagen, det är där du bör börja. Trappa nerpå intrycken. Ha valpen i canvas bus på kontoret istället för att låta den tulta runt bland allt och alla, undvik att alla ni möter klappar och gosar, håll ungarnas kompisbesök få i början och minska hundumgänget till några få sansade vänner. Häng inte i hundrastgårdar där mötena tenderar att bli många och hetsiga. Var noga med att vilopauser i valpens vardag och låt sömnen vara ostörd och lång.  Umgås sedan sansat, lek och upptäck världen, men sitt också bara helt stilla, titta på omgivningen och andas i takt.

Hjälp valpen ner i varv
Mitt i valpfnattet då? Vad göra? Få valpar löser det läget på egen tass. De är små, oerfarna och tikens lugnande doft och varma famn är långt borta. Du som hundägare behöva gå in och uppfylla det behovet. Helt enkelt hjälpa valpen ner i varv. Låt först valpen fnatta av sig lite. Lek och busa i lagom intensitet (spä inte på problemet). Göm några godbitar så nosen får jobba (nosarbete verkar lugnande på hundar). Ge valpen lite kletigt gott i en aktiveringsleksak, slickande varvar ner då det imiterar diandet. Att tugga ben är också bra.

Massera mera
Om valpen trots detta inte självmant går och lägger sig i sin korg (som ska vara en fredad viloplats) utan istället tar sats igen banna inte. Vill du skapa ett lugn, måste det börja hos dig själv. Ta valpen och håll om, inte i, inte fast. Håll om. Långa lugnande strykningar längst med valpens bringa och sida efterliknar mamma-tikens vårdande hantering. Massera taktilt, det verkar lugnande. Andas själv lugnt och lägg lite av din kroppstyngd mot hunden så att du innesluter han/hon i din famn. Var lyhörd på din valps svar på din hantering, finner den lilla sig till ro är du på rätt väg. I början kan valpen åla runt och försöka komma loss. Du kan ha guida in den i din famn med ett tuggben alternativt ha halsband och koppel på till en början så att du kan låta hunden få en paus från närheten och sedan återkomma till dig för mer. Har du en individ med stor integritet kan närhet vara jobbigt, låt den valpen ta avstånd, återkomma, masseras och talas med lugnande. Låt det ta tid. Du kan prova att sitta bredvid istället för att ta in i famnen. Låt hunden självmant dimpa ner i ditt knä när han/hon känner sig redo. Använd medveten andning, drar själv en djup, ljudlig suck och visa att vila står på schemat.

Nattningsrutin
Skapa en igenkänningsbar rutin, en ”nattning”, gärna på samma plats till en början. Önskar du att din hund ska ligga i sin korg utövar du det hela med hunden i korgen. Är soffan okej för dig kan ni vara där. Valpen kommer i framtidenn söka sig till platsen du valt då den associerats med lugn och ro. Skulle hunden med tid och träning självmant lägga sig ner och vila berömmer du lugnt. Du kan även lägga signal på känslan, säg ”Så ja, nu tar vi det lugnt” eller ”Lugn och fin” medan du masserar. När hunden hör ramsan kommer du väcka ett fysiologiskt kroppsminne av ro och oxytocin (kroppens lugn och ro hormon) kommer börja produceras. Signal för lugn och ro är användbart under hela hundens liv.

Stort lycka till med din valp!
C./Alupo

Kommentera: