header

"Jag har dig" det handlar om beskydd


Idag får ni en av mina favoritövningar. Den heter ”Heta stolen” och jag har skapat den själv. Eller nej vänta, jag fick den här övningen av en hund för länge sedan. Han hette Junior och ställde sig framför mig i lägen jag då inte förstod varför. Senare delades livet med Boss, en reaktiv omplacering som verkligen behövde mitt beskydd. Annars tog han den saken i egna tassar, på hundars vis. Så nej, jag har inte skapat denna övning. Det gjorde de.

”Heta stolen” är till för de rädda och arga. De som vill fly eller hötter med knutna tassar hellre än går undan. De bär på ett ok de behöver befrias ifrån, men sådant tar tid. Och under den tiden är det skönt för dessa jyckar att få släppa försvaret till en stabil och förstående människa. Det handlar om omsorg, om att ha någon. Jag har så långt jag kan minnas ställt mig framför mina hundar och sagt "Jag har dig" i lägen de inte ska behöva utstå eller lösa själva. "Jag har dig". Det har blivit min signal på beskydd.

Syftet med övningen är att visa hunden att du kan överta försvarsrollen när det blir trångt och jobbigt. När svarta moln hägrar är du paraplyet.
Du som hundens guide i livet bör vara redo att ta smällen om en sådan befaras. Du som matte eller husse bör gå emellan och blir skölden som motar bort det onda. Ingen står bakom och skådar kaoset som är hunden om han eller hon blir rädd eller arg. Man ställer sig framför. Det handlar om beskydd. Det handlar om ansvar.

SÅ HÄR GÖR DU:
Vi tränar inte fram ett beteende, vi nöter inte heller in ett kommando. Fokus ligger inte på hundens agerande överhuvudtaget. Övningen lär hunden vem du är när löpelden tar sikte på er.

1) Sätt hunden i ”Heta stolen”
Det vill säga snett bakom dig. Ställ dig själv till hälften framför, gärna med en demonstrativ fot som barriär. Jycken ska kunna kika fram och se vad som kommer emot er. Men din framskjutna höft, din blick framåt och din uppresta hållning förstärker att du tar frontlinjen och lyfter svärd. För att vara trovärdig kan det hjälpa att du inbillar dig att du är Khal Drogo, om så bara för en stund.

2) Låt din hund välja avstånd
Låt din hund välja ett lämpligt avstånd mellan er och det figurerande mötet. Är ekipaget ni tränar emot för nära blir stressnivån i din hund hög. I rödzon är ingen kontaktbar och därför är det ett urdåligt utgångsläge för inlärning. Hitta ett avstånd där din hund är måttligt berörd. Jycken ska notera mötet, hjärtat kanske slår ett extraslag, lite svett mellan trampdynorna är okej, en gäspning likaså. Men ingen hyperventilerar och inga käkar klapprar. Det må vara 150 meter till en början, det avståndet kan kortas ner med tid och träning.

3) Frammarsch
Be nu det figurerande hundekipaget (om det är andra hundar som oroar) att börja sin ansats cirka tio-tjugo meter längre bort än ert valda avstånd. De bör strosa lite snett emot er. När din hund noterar detta, när öronen spänns och manken lyfter från viloläge, är det dags att agera. Sätt ut en polisiär stopp-hand och säg vänligt men bestämt: ”Han vill inte hälsa.” Det figurerande ekipaget ska på denna signal kvickt vända om, ila iväg och gärna se lite skraja ut. Lite som white walkers som precis insett att du är gjord av drakglas och valyrianskt stål. Repetera och PAUSA!

4) Byt miljö
Repetera steg 3, men byt miljö, plats. Generalisera på så sätt erfarenheter hos din hund.

5) Avancera - om hunden är redo
När din hund tar ”snett emot läget” bra börjar figuranterna gå rakt emot er istället, men de flyr konsekvent som rädda möss under en rovfågels skugga när stopp-handen kommer upp. Utvärdera hur din hund utvecklas med träningen. Sansar han sig eller växer oron? Om det sistnämnda sker avslutar du och bokar en konsultation med mig eller en likvärdig kollega, det ni behöver är en utredning och individanpassad behandlingsplan. Om oron vänds till trygghet kan ni gå vidare.

6) Byt åter plats och repetera.
Se dock till att läget inte bara blir värre och värre, så att ekipaget som kommer emot er inte agerar mer och mer hotfullt för varje gång eller kommer närmare och närmare. Växla gärna mellan svårare och lättare lägen. Ibland stampar ekipaget fram och med dov röst frågas ”Fåååår vi klaaappppa??” och ibland går de lugnt fram i en båge och förbi. Stopp-handen kan också sättas upp på ett långt avstånd din hund klarat med bravur för flera veckor sen. Valsande i svårighetsgrad är viktigt. Om det hela bara blir värre och värre kommer hunden inte se dig som en kompetent svärdbärare. Du attraherar ju bara större och större drakar. Se därför till att en kopparödla får vara med i leken då och då.

Tar på krafterna
”Heta stolen” tar på krafterna, för den berör hundens hjärta. Därför kan det räcka med 4 repetitioner innan en nosa och strosa, eller kampa och tugga ben paus (avreaktion) behövs innan nästa omgång. Överbelasta inte hundens känsloliv. Träningen kräver fingertoppskänsla, pauser, upprepning i olika miljöer, lagom och less is more. Falurödfärg är vackert men inte på en Rembrandt. Ja ni hajar.

Jag och Koi är ofta figuranter i Heta stolen. Vi får glädjen att se förändringen i hunden som sitter bakom. Vi ser hur den oroliga blicken och de sammanbitna käkarna förvandlas till avslappnad kroppshållning och en mallig uppsyn. Efter lite träning höjer hunden en säker blick mot sin människa ”Gör din grej, min tvåbenta kungfu-Dothraki-ninja, gör din grej!”
Den tilliten ger mig gåshud.

Varsågod, ut och testa.

/C.Alupo

Kommentera: