header

Back to basic

Vad säger testpanelen om torkad anka...? Vad säger testpanelen om torkad anka...?

Då och då får jag förfrågningar, erbjudanden om att prova olika hundprodukter eller foder. Jag tackar sällan ja, för jag är en bestämd, åsiktstrogen besserwisser ibland. Ja ibland är jag faktiskt sådan. Jag tror mig veta vad jag tycker är bra och vad jag anser är mindre bra, vad jag och mina hundar har nytta av eller inte. Jag är dessutom nitisk med min hundutfodring. Jag menar totalt, överdrivet nitisk. Bara det bästa är bra nog.

Då och då tackar jag ändå ja. Något lockar min nyfikenhet. En produkt som känns gedigen, behövd och inte bara färgglad, luddig och multifunktionell. Så när Granngården önskade att jag testade MUSH B.A.R.F. Vaisto (barf-foder) höjde jag på ögonbrynen. Bra hundfoder? Ja jag hade redan bekantat mig med MUSH tidigare. Jag hade ett hum om deras innehållsförteckningar och var faktiskt riktigt imponerande. Men hade jag testat det?, nej. Varför?, för jag är redan blixtförälskad. Jag har redan kärat ner mig i Vom og hundemat. Hundmat i total perfektion är min mening. Jag är så där kär i VogH så attsnegla åt ett annat håll känns totalt meningslöst. Men nu sneglar jag, ja sneglar gör jag helt klart. För alla uppfattningar bör väll beprövas.
 

Mush, barf-foder från Finland Mush, barf-foder från Finland

PERFEKTA MÄTSTICKOR

Jag och doggsen bestämde oss för att besöka Granngården. Vi möttes av sympatisk personal som visade alternativen i frysdisken. Nej jag vill inte ha gris, nej jag vill inte ha kyckling, var kommer den laxen ifrån är den viltfångad eller odlad. Stackars, stackars sympatiska personal. Jag bad om ursäkt för mitt hundfoder-gestapo-syndrom. Och fick kontaktdetaljer till MUSH som svar. Jag kom hem med barf, färskfoder utan kyckling eller gris. Närmare bestämt ren-nöt-lax. Precis i min smak. Men var det i hundarnas smak?


Jag har barfat mina hundar sedan urminnestider (nu låter det som om de är jätte gamla, men jag menar alla hundar under min livstid... nu låter det som att jag är jätte gammal, vi lämnar det där...). Jag har barfat innan djurbutiker pryddes av frysboxar fyllda med konceptet på korv. När få utvalda leverantörer fanns och resten fick man uppfinnsrikt sköta själv. Mina hundar i dag, Koi och Krutor, är topptrimmade i fodersammanhang. Pälsen är tipp topp, avföring som den ska, hull i perfektion, allmäntillstånd, ögon, öron etcetera etcetera. Så om Mush inte håller måttet är mina hundar de perfekta mätstickorna för att påpeka detta. Då de inte är fodrade med torrfoder kring 300kr lappen (dessa hundar skulle göra bakåtvolter efter 0.5 dl barf). Mina jyckar är dock redan i topptrim, tack vare min tidigare nämnda förälskelse. Så modigt, mycket modigt av Granngården och MUSH.
 

Slask, slurp, gulp! Slask, slurp, gulp!

TALLRIKSDEKOR OCH BOKSTAVS-FORMATIONER
Hursomhelst, vi kom hem med ett lager MUSH, Vaisto Nöt-Ren-Lax (japp ett valpfoder, råvarorna lockade mig, därav valet trots att mina fyrbenta vapendragare inte är några puppys). Vi fick även med oss granngårdens egna hundgodis (vi återkommer till det).  Jag tinade MUSH-bollarna, luktade, klämde, kände… ja jag nästan smakade själv, men bara nästan. Det första som slog mig var fisklukten, så jag kastar mig våldsamt (för sån är jag) över innehållsförteckningen för att ta reda på hur mycket lax det var i. Nej nu struntar vi i min über jobbiga fodermani ett tag (innehållsförteckningen var i sin ordning), nu får hundarna tala. Koi, min stora svarta herre fullkomligt tryckte i sig alla bollar och slickade skålen ren (jag tror han till och med betade av lite av dekoren), därefter började han leta efter mer bollar. Detta är en glupsk hund i och för sig och jag är rätt säker på att han hade svalt en koblaja med samma entusiasm. Kois betyg blev helt klart 10/10.
 

WTF?! Tibetanska spaniels äter tydligen inte ren... WTF?! Tibetanska spaniels äter tydligen inte ren...

Krutor får avgöra det första smakprovet. Han förvånade mig, enormt! Han plockade nämligen upp varje liten köttbulle och lade upp dem på sin matta i en trekantsformation. Än idag vet jag inte varför... Han har aldrig gjort så förr. Efter sitt "trick"  åt han 1 bulle och resten ratade han som bara en tibbe kan. Ni vet med nosen så högt hållen att han hade drunknat om det började regna.

Vi körde samma procedur ett par dagar på rad, men nej han vägrade och fortsatte i stället med sina köttbulleformationer på mattan. Eventuellt försökte han stava fram ett budskap åt mig… Krutor är en kräsen kille i grund och botten. Renkött… han är nog inte van vid ren tänkte jag. En råvara jag tyckte var oerhört bra av flera skäl. Men Krutte verkade inte dela den åsikten, så vi provade en annan produkt. Och vips slankt det ner! Han diggade Kalkon-Kyckling-Lamm stenhårt och smaskade i sig med mycket nöjd min.

Ja smaken den är som baken, delad. Och det kanske är just därför Mush ger kunden så stora valmöjligheter i och med sitt urval.


Själv hade jag önskat mig en Lamm-Nöt-Kalkon måltid. Mina hundars magar har aldrig uppskattat gris och jag lyssnar noga på mina hundars magar (super jobbigt för dem när de försöker sova). Jag anser att dagens produktionskycklingar växer upp för snabbt för att hinna samla på sig de näringsämnen eller kalkinnehåll som krävs för att bli riktigt bra mat, innan slakt. Kalkoner får mer tid, de är mindre snabbmats-urlakade. Jag nojar över den odlade laxens innehåll av gifter. Jag vill åt nötens rödare, proteinrika kött i samband med lammets smalmat. Men smakkombinationerna och urvalet är stort. Av Mush basic serie kan man välja rena köttråvaror och skapa menyer bäst man vill.

Gediget, rustikt och ursprungligt hundkäk helt enkelt


FINLIR I NÄRINGSLÄRA
Så hur hanterade jyckarna mat-testet? Mycket bra tycker jag, ingen nämnvärd skillnad måste jag erkänna. Koi blev bubblig i magen i ett par dagar och lite lös. Men helt förväntat vid ett foderbyte. Sedan stabiliserade det sig och han mådde bra och var mätt på fodret, åt med god aptit och höll hull och energi bra. Inga större förändringar heller på Krutor. Och det kanske låter som ett tråkigt betyg, eller till och med dåligt. Men inte alls, det är helt och hållet tvärtom. Hade jag stoppat i dem något som inte höll "top of the line" kvalitet hade mina hundar urartat, för deras kroppar är vana vid super food och inget annat. Deras kroppar hade total larmat hela hund-cosmos om de fått i sig något mindre än högsta kvalitet.

Vad som imponerar mig med MUSH är deras gedigna kompetens. De har skapat ett foder baserat på hundens ursprung utan att för den delen likställa hunden med varg. Detta är finlir i hund-näringslärans underbara värld. MUSH är barf rakt igenom, inga tillsatser, ingen spannmål, inga konserveringsämnen eller vitamintillsatser. De förlitar sig helt på sina råvaror och sina sammansättningar med total balans på kött, ben, organ, och grönsaker. Råvarorna kommer från Finlands lokala bönder, det är även i grannlandet som fodret tillverkas. Det finns en gedigen, djuretisk och ansvarsfull känsla kring produktionen så väl som maten.
Käket är rustikt och ursprungligt, det gillar jag som fan.

Var gräset grönare på andra sidan?, resulterar min otrohet i ett uppbrott från min tidigare parhäst? Det lämnar jag osagt ;) Vissa saker är svåra att jämföra och det var aldrig syftet. Mush gör kungligt bra hundfoder!! Det är min besserwisser slutsats. 
 

Granngårdens eget hundgodis, 100% torkat kött Granngårdens eget hundgodis, 100% torkat kött

REP, BOLL, KÖTT
Innan jag glömmer det… hundgodiset. Vet ni vad, jag fick mig en nostalgisk tidsresa när jag gick in på Granngården. Jag var ju ute efter deras eget varumärke, inte sprakande, pipande, fleximojänger. Så jag lät ögonen sålla bort allt utan Granngårdens logga på. Och när jag såg deras egna produkter, bara. Så blev jag så glad… för jag såg gedigna koppel, rågummibollar och frisbees. Enkla, back to basic hundtillbehör. Saker jag själv hade hemma på rummet tidigt 80-tal som juniorhundtränare.  Jag säger ofta det till hundägare, sluta köp massa attiraljer som får din hund att se ut som en julgran, du behöver bara en repstump, en boll och köttbitar. Inga röd, gröna, rosa ”hundgodisar” i småpåsar för miljarder kr/hg. Rep, boll, kött. Resten handlar om relation, kunskap och träning. Lägg hellre pengarna på en bra hundtränare och ett gäng privatlektioner än rosa bungyjump antiglid koppel och X2000 antidragsele. Kött, boll, rep. Och det var precis vad Granngården erbjöd mina ögon. Så jag log.

Sen såg jag spannmålshavet av lösgodis för hund, jag liksom vadade igenom den och hittade åter igen det egna märket. Bara kött! Torkat, rent, inga tillsatser, konserveringsämnen, färgämnen eller annan skit om jag ska vara rak (and I know no other way). KÖTT! Anka, lax, kyckling… och hundarnas ögon gick i kors. Under veckan testade jag godsakerna på kurshundar, vid privatlektioner och på hundar som tränades på grund av problembeteendet. I samtliga fall ökade motivationen och intresset för samspel avsevärt.
 
Och jag lovar er, jag skriver inte ovanstående om så inte vore min uppfattning. För granngården råkade kontakta världens mest skeptiska, kritiska, ifrågasättande hundnörd som mer än gärna kräks ordgalla över saker jag inte uppskattar. Speciellt när det gäller hundprylar.  

PEACE OUT! /
Carro Barro

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv

Etikettmoln