header

Titta den dansar Salsa!                      ...eller fucking INTE!!!!

Ja here goes, jag kaskad kräks och spott spyr åt höger och vänster. Jag brukar vilja hålla mig neutral och pedagogisk. Ta in båda sidor och förstå. Men hur jag än försöker så går det inte i detta ämne. Det verkar som om förmågan liksom gick upp i rök... jag har nog fått nog. Nog av att vi skrattar åt hundars misär!

Jag lyssnade precis på Sveriges hundskatt, jag talar om hundpodden "Vår bästa vän" av Gurgin, Eva och Maria. Har du missat detta, leta upp och lyssna. Mängder av gedigen och redig hundkunskap. Riktigt bra!

SÅ LÄNGE INGEN LIDER
Jag lyssnade på ett avsnitt om förmänskligande av hundar. Jag tyckte de ringade in det så bra: "lider inte hunden av det så shit the same" var en slutsats de drog. Så låt folk lägga ord i munnen på jycken och vem bryr sig om hundjackan ämnad att hålla en nakenfis varm matchar mattes, så länge hunden inte far illa.

VARNING FÖR SKRATT OCH LIDANDE!!!
Det är ett viktigt ämne detta. För det finns ju andra fall där hundar förmänskligas och där de lider av det. Jag pratar om när vi "hundälskare" sitter och garvar brallorna av oss på en hunds bekostnad. WTF?!?! Kanske du tänker. Det gör fan inte jag, lägg ner, när då????

AFV (America´s funniest home video) och liknande program, för att inte tala om klipp på sociala medier. Det kryllar av filmsnuttar på hundars misär, på hundar som far illa. De uppvisar stereotypier eller andra beteendestörningar, som kanske "ser kul ut" för någon som inte vet vad de orsakas av. Låt mig berätta: långvarig stress och ohälsosamma levnadsmiljöer.

Visst kan en hund som repetitivt och med "iver" skuttar upp och ner framför en grind i takt till pålagd musik se underhållande ut. Själv vill jag spy! Och visst kan en hund som jagar solkatter, maniskt biter sig själv i ett bakben eller snurrar på stället verkar skoj...när man lägger på lite förmänskligande tolkningar och repliker på klippet. Eller inte! Jag kräks igen.  BAAAAOUSKZZZXOOOO!!!! (så låter det när man spyr)

TÄNK ETT STEG TILL...
Hundfolk; hundägare så väl som folk i hundbranschen delar och sprider bilder i sina fb-flöden... på hundar som rivit ut och sönder innehållet i papperskorgar med texten "Skulle bara hjälpa husse med källsorteringen". Eller en hund som sitter i ett moln av fjädrar och dun i en söndertuggad soffa "I väntan på snön".  En liten spya till i munnen. Jag må vara arbetsskadad men så pass destruktiva hundar har ofta psykologiska problem och efter som ingen stoppat sönderrivningen av soffan var jycken troligtvis lämnad ensam. Separationsångest dånar i mina öron. Det är inte roligt! Det är fruktansvärt. Jag ser bilder på hundar som "Hjälpt till med tapetseringen", läs rivit och klöst vilt omkring sig i ett ångest- och stressdämpande syfte. Inte lika roligt längre?!

NÄRHETSBEHOV... åhhhh sååå söööööttt!!! NOT!
Eller små små valpar som ligger och kramar nallar!!! HALLLÅÅÅÅ!!! WHAT THE FUCK!?!? Det är inte sött, det är ett tecken på att stackarn är tagen för tidigt. Och jag skiter fullständigt i vad SKK anser, eller djurskyddslagen för den delen. Hundar i dag tas för tidigt!! BASTA! Hundar som tas ifrån tiken senare kommer inte i samma utsträckning hålla på med trampande och snuttande på filtar och tröjor. RUBBADE BETEENDEN, inte söta! Forskning på det tack! It will only prove the obvious, men ändå viktigt att det görs, så en lagändring kan träda i kraft....typ igår jordbruksverket!

HEY HELP ME....Jag får ingen luft! Sorry du är enligt avelsstandard...
Lika ogulligt tycker jag det är med folk som lägger ut klipp på grymtande eller djupt snarkande hundar. Nu menar jag inte en vanligt djupt sovande jycke som drar nån stock ibland, utan de trubbnosiga. För att jag bojkottar trubbnosar?!, absolut inte!! Utan för att vilken hund som helst som har en medfödd andningssvårighet lider. Kaskad spy på att avla fram sjuka hundar och sedan anse att deras defekter är söta.

Jag är inte emot förmänskligande av hundar, för jag tycker precis som VBV-gänget: så länge inte hunden lider av det. Hundar kanske inte lider av att folk ser på dessa bilder, men hunden led när bilden togs (eller innan). Eller så utförde  hunden en onaturlig handling som svar på en ohälsa. Catch my drift?!

HUVUDET PÅ SNED... ELLER I HÄNDERNA
Jag tror dessutom att "naaawwww", "ååååhhhh", "nä men gulle dåååå" känslorna som skapas kring dessa bilder skadar hundar. För vi förmänskligar på ett sätt som rättfärdigar ohälsa hos hund. SPYA PÅ DET!

Vid detta lag står jag med spya upp till knäna, so be it! Jag har stövlar. Jag brukar skriva positiva, informativa blogginlägg men nu är jag upprörd. Inte heller tänker jag pryda detta inlägg med bilder, för jag vägrar sprida skiten.

GYNNA INTE EXHIBITIONISTISKA SVIN!
Jag vill avsluta med att detsamma gäller bilder på djur som misshandlats. FATTA GREJEN DET ÄR RÄTT JÄVLA ENKELT: slår man sönder och samman ett djur, filmar och fotar det och lägger ut det på nätet, så är man ett exhibitionistiskt svin! Det innebär att man njuter när man ser antalet likes och delningar. Så dela inte!! och skriv inte 1000 arga kommentarer. Det bidrar till mera djurplågeri, det sporrar drivkraft hos personen i fråga att göra om det. Jag förstår att man gör detta i hopp om att någon ska åka fast. Men ring då polisen och skicka materialet till dom! Inte till din polare på fejjan.

SORRY...!
Fick du dåligt samvete av ovanstående, sorry! Det var inte min mening. Min mening var att belysa ett ämne, som blivit mainstream men som inte är ok. Jag tror att folk som gör detta är lyckligt ovetande. Jag tror ingen sprider dessa bilder i syfte att verka nedlåtande mot hundar eller för att de roas av det kaxiga påstående "vi skrattar åt hundars misär". Jag tror det handlar om ett ovetande.

Shit happens, just don't do it again ;) För nu vet du bättre. Nu vet du att destruktiva hundar inte är roliga, att repetitiva beteenden inte är sött och att närhetstörstande valpar behöver sin mammatik, inte en "snuttefilt". Nu vet du att klipp på hundar som maniskt, rödögt jagar bollar så de springer in i träd - inte har roligt utan är hyperstressade. Nu vet du att... ställ dig bara fråga, varför tycker jag det här är kul, och vad kan orsaka beteendet, om det inte ser helt normalt ut.


Peace out!
och sorry om jag blåste någon av stolen, det är ju ändå fredag.
/Carro

p.s. Jag grämer mig inte över bilder på hundar i lucia kronor eller nappar i munnen. Varför? De är ju ett förmänskligande. Japp! Men det är inte förmänskligandet jag stör mig på, det är om hunden lider av det eller ej. Som Gurgin erkände i poddavsnittet, han klär ut sin hund till groda hemma, för att det är gulligt och kul. Ingen lider av det. Men han skulle inte ta ut jycken på stan i grod-dressen, då uppmärksamheten hon skulle få skulle påverkar henne. Mycket klok man! Och det är en stor skillnad. Det är en enorm skillnad att lägga ut en bild på sin hund i tomteluva - no harm done! och att sprida en bild på en hunds misär med en förmänskligande textremsa som rättfärdigar det hela.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv