header

En arg tant, ett steg i rätt riktning

Gott nytt... jävla skit! Gott nytt... jävla skit!

Det är inte frasen "Hej jag ringer från Sveriges Radio" som avslöjar avsändaren på telefonsamtalet när jag lyfter på luren. Det är den där självklara, tydliga och melodiösa radiorösten. Jag älskar att detta yrkesfolk inte stänger av den, fören de kommer hem. Ni kan tänka er hur det låter i fikarummet :)

Jag gillade den vänliga rösten på andra linjen. Hans stämma var inget oljud för mig. Han däremot, Magnus Nilsson, som ringde, han ville prata om oljud. Ljud som hundar skyr, som väcker obehag, panik, skräck och skapar fysiologiska och psykologiska gensvar som påverkar hunden i dagar, veckor därefter.

TYSTA FYRVERKERIER - något är på gång
p4 Jönköping gjorde igår ett inslag om just tysta fyrverkerier. Ett relativt nytt fenomen på marknaden. Som inslaget förtäljer är det i detta fall en arg och modig gammal tant som rusat in i en fyrverkeributik och morrat på hundars vägnar och hotar med snuten. Heja tanten!!! Just denna butikägare tänkte till, han tog kundens kritik som information och letade upp alternativ. Heja butiksnissen!! Alternativet var tysta fyrverkerier. I klippet nedan kan ni lyssna på dem och höra mina kommentarer därefter. För helt tysta... ja det var de ju knappast. Men de famlar efter något.

02:10:12  in i klippet börjar inslaget

Fortsätt vara arga tanten!
Jag tycker vi alla ska våga fortsätta vara som arga tanten. Eller frenetiskt sprida inlägg från butiker som slutat sälja fyrverkerier, delge alternativ och ringa föräldrar vars barn springer runt och skjuter smällare i samhällen. För det är nog just detta, som gjort att alternativ börjar bli ett måste. För pengarna sinar, folk vill inte bidra till djurs lidande. De människor som inte inser att det är just det de gör, behöver inse! det handlar om respekt, förståelse och hänsyn. Basta!

Det är inte enbart hundar som påverkas: hästar, kor, katter, grisar, vilda djur m.fl. Även människor, med fruktansvärda associationer till smällar (så som flyktingar). Tro mig, det handlar inte om att de ska anpassa sig, det handlar om rädsla, om trauma och psykiska sår, om rädslan för sitt liv... oavsett art eller orsak till rädslan.

En hel hundnation hade inte varit i uppror om det handlade om något annat än ett enormt lidande.
 

Ett enormt lidande! För passiva så väl som aktiva stresshanterare Ett enormt lidande! För passiva så väl som aktiva stresshanterare

Svårt att förbereda sin hund
Alla som haft eller varit bekant med en skott/fyrverkerirädd hund vet vad jag pratar om. Det är ett enormt lidande. Det faktum att man som hundägare sällan kan förbereda sig adekvat, då smällare och raketer skjuts av lite när som i de flesta kommuner... gör saken ännu värre. Promenaderna måste ju tas. Men runt valborg, nyår... ja var högtid, kan det så väl som inne livet var ett helvete.

Jönköping en förebild
I Jönköpings län är det ett antal timamr kring vissa högtider som gäller. Valborg, Påsk och Nyår mellan 12-03.
Även luftvapen, paintballvapen och fjädervapen kräver tillstånd att nyttjas i sammanlänkande bebeyggelser i Jönköpingslän.
Tillfredställande av resterande smällbehov kräver polistillstånd! Heja Jönköping!
Läs deras poolicy här!

Ett enormt lidande, inte bara ett obehag
För detta med fyrverkerirädsla och skotträdsla är ett rejält lidande för hundar.
Hundar som darrar, flämtar och hässjar. Hundar som blir undvikande, hukande. Hundar som kryper undan, gnyende och ser på oss med stora skräckslagna ögon och ber om en förklaring, om nåder. Och vi hundens främsta trygghet kan inte göra något åt oväsendet. Det är en pina, för oss alla inblandade.

Vissa hundar tycker smällare är obehagliga, andra blir rädda, vissa blir paniska och flyr, andras rädsla är orsakad av tidigare trauman. Hunden kanske har kommit lös en nyårsafton och flytt eller hållts inlåst i en bil under smällkvällen.
Graden av psykisk lidande kan variera.

Det finns hjälp
Men visst finns det hjälpa att få, men sök den i god tid. Traumabearbetning och avvänjning tar just tid. På hundinstruktörers och hundpsykologers branschorganisation hemsida (www.immi.nu) kan du finna en behörig hundpsykolog i ditt närområde som kan hjälpa dig och din hund långsiktigt.
Bor du i Åseda, Växjö med omnejd är du vart välkommen att höra av dig till mig.

Här och nu
Men vad kan göras här och nu. Inte för att bota ljudrädslan, då det et kräver utredning och hjälp på plats. Utan vad kan du hundägare med ljudrädd hund göra för att lindra i akut läge.

1) Dämpa ljudupplevelsen.

 • Stoppa fetvadd i hundens öron (vänj hunden vid det innan själva nyårsafton).
 • Höj radion/tv, låt andra ljud överrösta så gott det går
 • Täta fönsterna med extra tätningstejp (gör faktiskt stor skillnad)
 • Lägg eventuellt ett täcke över, kuddar omkring hunden - då textilier fungerar ljuddämpande. Desto tjockare desto bättre, ju mer veckat desto mer ljuddämpning. Men obs! Syre är viktigt. Det är bättre att skapa en ljuddämpad hörna åt hunden, är att bädda ner hunden i en syrefattig kammare.


2) Dämpa synintrycken (om hunden reagerar på ljusspektrat)

 • Umgås i ett rum med få fönster
 • Dra ner persienner, häng för ljustäta gardiner
       (finns specialare för att stänga ute så mycket ljus som möjligt)
 • Sovmask (likt fetvadden ska hunden vänjas vid masken innan, så den inte upplever masken i sig som negativ)


3) Dämpa doftintrycket.
Detta är svårt då vi har lite information om hur deras doftsinne selekterar ut sina intryck.

 • Gå inte ut. Rasta tidigt och håll er inne.
 • Håll dörrar och fönster stängda (även av stor vikt då rymningsrisk råder, något som kan få ödesdigra konsekvenser)
 • Sätt en lugnande doft så som lavendel i aroma lampan som distraktion


4) Tillskott och preparat

 • Sätt ett DAP halsband på hunden, minst 2 veckor innan väntad smällkväll. Ett halsband preparerat med en doft som liknar den tiken utsöndrar när hon ger valparna di. Verkar direkt lugnande för hundar. Har du tidigare provat DAP men i dosa i väggen eller spray utan önskade resultat. Våga testa halsbandet som har en starkare effekt då doften inte sprida för vinden, utan går direkt upp i hunden nos.
 • Ge hunden fodertillskottet Antistress en vecka i förväg och en vecka i efterhand. Detta tillskott maxar på hunden depåer av tryptofan, bvitaminer och magnesium. Ämnen kroppen förbrukar maximalt vid extrem stress. Låga nivåer av dessa ämnen i kroppen gör kroppen mindre rustad att hantera just stress.
 • Produkter som Zylkene, SureneUm eller Serenity lugnande pasta kan även hjälpa och är ämnade att ta bort oros och ångesttoppar. Hundar är individer och olika preparat hjälper olika hundar, så testa ut er produkt i förväg.
Ovanstående preparat är ingen tung psykofarmaka, naturpreparat och en dofttrigger.


5) Övrigt
 • Åk till skogs! Bo hos en vän, hyr en stuga - ta dig ur samhälle och stor stad där det smälls som värst. Ta in på hotell nära flygplats, där är det ofta fritt från fyrverkerier. 
 • Massera. Massage frisläpper oxytocin och verkar stressdämpande. Lär dig teknikerna i förväg och vänj din hund vid konceptet. Associationen mellan dina rörelser och frisättningen av oxytocin kommer göra massagen mer verksam, snabbare ju oftare du masserar.

En liten varning
Nu kommer aja baja fingret jag så sällan och ogärna höjer. Men några saker är inte självklara och med det menar jag inte, för idioter. Utan för människor i allmänhet. Hur man hanterar, tränar en räddhund är inte allmänbildning. Det är inget vi får med oss via media eller skolundervisning. Det är ingen skam att inte vet hur. Men jag tycker det  är av stor vikt att veta att att man inte vet. För då slutar man prova och anta.

Det finns risker i att testa sig fram gällande någons rädsla och fobi. Big no no! är exempel:

- att använda en till synes skottfast hund som ska visa den rädda hunden att fyrverkerier inte är farligt. Det är ett tänk som kan fungera på en trygg vuxen hund som ska vara nära en valp eller hund utan erfarenheter av smällare. Som ett stöd, någon att kika på för att få en oro bekräftad eller förkastad. Men absolut inte med en redan rädd hund. Du riskerar att göra den till synes oberörda hunden illa till mods och rädd. Det är inte en annan hunds ansvar, att lösa den rädda hunden problem.

- ta inte ut en osäker, orolig, rädd hund för att se fyrverkerierna. I hopp om att visa och skapa förståelse. Får han bara se vad de är så lägger sig rädslan är en vanlig tanke. Men du riskerar att befästa och förstärka rädslan. För är rädsla redan triggad, är hunden inte i ett vanligt inlärningsläge. Försök att lära dig primtal medan du rusar genom julrushen. Skit dåliga förutsättningar.

- har du en trauma hund som du ska "visa" källan till det som skrämmer. Så missar du att när ett trauma triggas kommer känslor helt utan koppling till förnuft. Du kan intala en hund (visa) att det inte är farligt. Rädsla kommer ändå vara känslan som råder i kroppen. Rädslan som triggas är kopplad till ett förgånget trauma, här och nu är inte aktuellt för den hunden.

- lås aldrig in din rädda hund ensam i ett rum, att överges i läget kan förvärra rädslan.
Sätt heller inte hunden i bilen eller i en bur, under uppsikt är av stor vikt av säkerhetsskäl.

- ignorera inte en rädd hund. Du kommer inte förstärka rädslan om du inte daltar och ömkar. Var bara nära och finns till utan att ömka. Tänk dig hur du själv hade önskat bli bemött om du varit med om en bilolycka till exempel. En lugn, trygg, sansad närhet behövs. Kroppskontakt som inte är påträngande bara stöttande. Ord som lugnar inte ojjar upp. Detsamma gäller rädda hundar.

- att låta hunden lyssna på cdskivor med fyrverkerier och skott eller youtuba klipp med liknande ljud kan vara bra. Men kräver en kunskap om avvänjning och desensibilisering. Inte bara teoretisk kunskap, utan praktisk erfarenhet. Annars finns risk att förvärra rädslan. Så nyttja inte dessa metoder utan expertis som handleder dig i genomförandet. För sällan är det bara symptomen, relationen till ljuden, som behöver jobbas med.

Misstag gör vi alla och tack och lov för det, annars hade vi aldrig utvecklats och blivit klokare med år och erfarenhet. Men vissa misstag ångrar man stort. Det blir mer ågren en insikt av sådana misstag. Speciellt om konsekvenserna för din hund blir stora. Därav min lilla varningstriangel i ämnet.

Ja ni, ett ämne som sänker tyngt över nyårsnatten och många andra högtider...
Fira absolut, men ta hänsyn är min önskan. Jag vill avsluta med en uppmaning till alla fyrverkeritillverkare, fortsätt slita över ritborden! Jag vet en stor målgrupp köpare med fyrbenta vänner, som kommer masshandla ert kommande helt knäpptysta alternativ. Och ta en extra kaka i fikarummet, som tack för att även ni strider för hundarnas rätt till sinnesro.

Peace out! /
Carro - som gillar tomtebloss
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

 • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

 • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

 • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

 • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv