header

Överambitiös nakenfis = syrebrist

Hände det nått på Island eller...?! Hände det nått på Island eller...?!

Bakom varje beteende råder ett motiv. Bakom varje motiv råder ett behov. Och det är just när våra egna och hundens behov krockar som konflikter kan uppstår.

Mitt jobb handlar om denna typ av konflikthantering.

RING RING!!!
- Hej det är Carro
- Hej, jag bor med en 5 årig kines som bara gapar.

(ett tag funderar jag på om detta är ett barn eller en hund. Tack och lov är det en kinesisk nakenhund, annars hade jag stått handfallen)

- Hur menar du då?
- Den skäller hela tiden!
- Hur skäller den och vad exakt menar du med hela tiden?

VI BOKAR ETT BESÖK
Kinesen är rabiat och totalt överambitiös i sitt vaktande. Hon anser att allt är av vikt att rapportera in till matte, minsta lilla ljud. VOOF VOOOFFF BJÄÄBB BJÄB!! i öronrensande tonart. Matte andas konstant i en visualiserad nedåtgående spiral alá mindfullness-tjosan för att överleva kinesen. Hon har uppenbar syrebrist och träningsvärk i diafragman. 

ARBETSBEHOV
Efter en snabb observation av hundens beteende, testar jag att träna hunden. Omöjligt. Hunden tänker inte låta sig tränas ett endaste dugg. Så efter ett par minuter vid ritbordet ringar vi in två klockrena orsaker. Understimulering och larmbehov.  Hunden har för lite att görat. Hon får massa bra motion men ingen mental stimulans.´Ett av kinesens behov: mental stimulans! Behovet försöker hon desperat tillgodose genom att yra runt som en arbetsnarkoman till ordningsvakt. Så vi ger henne ett annat jobb. Matte går spårkurs med överspelt kines och därefter spåras det 3 dagar i veckan och tränas konster och trix resterande dagar. Kinesen är lite nöjdare.
 

NÄRINGSBEHOV
Men ändå inte tyst eller ens nåbar vid ljudligheter i trapphuset. Nej, tyst tänker hon då inte vara surru. Men tränas, nja kanske. Godis vill hon dock hon inte ha, nähääädu. En fisförnäm nos vänds vid lukten av torkad anka (det osar krav). Och! hon är alltid proppmätt, maten står i skålen 24-7 så inget behov av några små snacks inte. Vi vänder på den smeten direkt. Maten ges endast på kvällen, en rejäl giva. Frukosten doseras ut i form av belöningar vid träning som genomsyrar dagen. Nu tänker kinesen absolut låta sig tränas! Anka är det bästa hon vet! och några små motkrav kan hon utan förhandling så gärna skriva under på. Jahaaaru! Hon har behov av maten. Så hennes motivation till samarbete ökar då samabete står emellan henne och maten. Check! Steg 2.

BEHOV ATT LARMA
Nästa behov att ta itu med. Behovet att larma. Ett mycket innerligt  behov hos många hundar och det finns kärlek i detta. Just denna kines anser sig vara ämnad att larma. Det vill säga, skälla så fort hon hör något... någonstans! Hon tar sin uppgift på största allvar och ser det som en gedigen insats i flocklivet. För kinesen handlar det om säkerhet, beskydd och förebyggande av skaderisker...LIVSVIKTIGT!  För matte handlar det om ett helsikes jäkla oväsen. Hunden vill inte alls ligga på yogamattan och djupandas. Nakenfisen far runt i fönstren och "uttrycker sig" så att själva fengshuin blir rädd. Behovskrock. Mattes behov: tystnad, lugn och ro. Hundens behov: att meddela om någon landstiger Island och allt däremellan. KROCK!

KONTROLL GENOM SAMARBETE=KOMPROMISS
Lösningen denna gång, förutom att ge kines ett godtagbart yrke som spår och cirkushund. Vi skapar ett samarbete gällande hemmets bevakning. Upplägget som båda parter godtog:
1) Kinesen larmar, i form av 4 skall
2) Matte börjar innerligt och KONSEKVENT uppskatta det hela genom att belöna kines i "lyan" (sovrummet) med köttbullar.
3) Matte vaktar! Mycket viktig uppföljning. Genom att gå ut genom porten och gorma lite.
4) Kinesen är mycket stolt och släpps ut ur sitt skyddsrum

Egentligen har hon nämligen varit lite skraj. För tidigare har hon beskyddat hela reviret själv. Hon är bara 1 år och en hårlös speta, inte alls torr bakom öronen. Hon vill inte vakta, hon vill "bara" larma. I en hundflock hade hon fortfarande gått som lärling i minst 2 år till. Men nu efter den där hundpsykologens besök så larmar hon bara och matte vaktar, ytterst skönt att slippa hela ansvaret.

- efter ett par veckor, räcker "tack tack" och belöning i sovrummet.
- efter ytterligare ett par veckor räcker tack" och någon form av förstärkning

HARMONI
Kinesen tänker fortfarande låta, men mycket mindre och hon slutar glatt efter "tack tack". Matte förstår dock varför hon har uttrycksbehovet och vet hur de två ska skapa ett samspel kring hennes egenvalda och viktiga uppgift. Ljudet går att avbryta. Det går att andas.

Kinesen bär inte längre hela ansvaret för flockens säkerhet, hon har dessutom fått ett mycket roligare jobb. Hon spårar fortfarande 3 dagar i veckan, helt avgörande för att larmträningen ska funka. Hon är också yogaparkourhund. Medan matte står i hundpositioner och gör solhälsningar ska en harmonisk kines på given signal skutta upp och balanser på matte. Därifrån ska hon hålla räkningen och koll på nån andningsteknik som inte verkar funka, men som hon inte har någon som helst roll i, utöver räknandet.

(Enda bakslaget denna klient fick var när matte skippat några spårpass och kinesen stod arbetslös i en vecka. Hon återupptog sin tidigare tjänst. Den där energibalansen verkar även gälla jyckar. Nedrans yingoyang.)

OFTA FASTNAR VI VID UTLOPPET, INTE BEHOVET HUNDEN FÖRSÖKER UPPFYLLA
Ofta fastnar man som hundägare vid beteendet, vad hunden gör. Men det som är av vikt är hundens motiv med agerandet, därefter kan man ringa in behovet hos hunden. Kan man sen uppfylla hundens behov samtidigt som utrymme ges för sin egen önskan. Ja då är saken biff. Ibland dämpas ens eget behov när förståelse för hundens handlingar infinner sig.

Men ibland går det inte alls så lätt. Behoven kanske är kopplade till en rasegenskap hunden inte kan lägga band på. En egenskap husse kanske inte var helt medveten om när han "blev med hund". Eller så eldas hundens motivationssystem på av tidigare erfarenheter, kanske rent av trauman. Då krävs fler eller mer avancerade redskap, men grundtänket är detsamma.


Peace out!
/Carro

Kommentera gärna:

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA:

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Arkiv

Länkar

Etiketter

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv