header

Shit happens....

Naturligt tillskott Naturligt tillskott

Ibland förstår jag inte, inte till en början i vilket fall. Ibland måste jag sätta en hundägares perspektiv genom ett annat prisma för att se vad han/hon upplever. Bajsätande är en sån sak...

ÄCKLIGT
För ja det kan tolkas som äckligt. Och ytterst onyttigt med tanke på smittorisker och maskar och ecoli och andra inälvsinvånare. Men hunden i mig kräks inte i vid båge av tanken. Jag håller helt med i att hästbajs med mycket avmaskningsmedel inte är en hit, inte heller uppskattar jag kattbajsets inte helt ovanliga maskkvot.

...NATURLIGT
Men bajsätande i allmänhet är naturligt. Att äta avföring från herbivorer (växtätare) är ett sätt för carnivorer (köttätare) att få i sig fiber och celluslosa, mikroorganismer som är bra för magen och andra närings- och spårämnen. Inte lämnar vildhunden magsäcksinnehållet åt fåglarna när de fällt ett byte, nej nej, allt ska tas tillvara på.
Som inbiten barfare, är det där med att hunden äter harbajs... inte så äckligt, mer något positivt om orsak och mängd är rätt.

PERSPEKTIV
Så när en hundägare lite generat för detta på tal så drar jag inte efter andan på studs. Utan jag måste leva mig in i ett annat scenario. Jag visualiserar hur jag och en vän är ute på krogen, rytmer, dricka, sväng om... vi köar till muggen och väl därinne delar vi bås (tjejer ni vet) hon ser ett papper som hamnat utanför stolen.... dra åt sig det och börjar... STOPP!!! Det behövs inte mer, jag kaskadspyr!! Och precis så äckligt kan hundägare tycka att sina hundars bajsätande är. OCH DET ÄR INTE OKEY! Fy bövelen nej. 

Nu är det din tur, som hundägare att ändra perspektiv. Ge din kropp fyra lemmar och tassar. Känn lukten av näringen i harpluttarna, fibret i hästbajset och proteinet i rävavföringen. Det kan locka... det kan till och med kännas helt livsnödvändigt att stoppa i sig. Beteendet kan trots förståelse för orsak behöva justeras.
 

OBS! Äter hunden sitt eget bajs, eller bajs från andra köttätare/hundar
- sök hjälp hos behörig hundpsykolog

 

smarrigt smarrigt

SÅ... om du hamnat i "inte-äta-bajset-träsket"?
1) skäms inte
(det är inte du som äter bajset)

2) skuldbelägg dig inte
(det är inte ditt mobilfifflande på promenaden som orsakat beteendet)

3) accceptera det inte för att en nördig barfande hundpsykolog påstått att det är naturligt
(vi nämner inga namn nu...)

UTRED: Varför äter hunden bajs?
1) Vad får din hund i skålen?
Läs på innehållsförteckningen och analysera innehåll i form av energi och näringsämnen, växtfibrer och proteininnehåll, huvudsaklig köttråvara etc. i relation till din hunds behov.

2) Kan din hund ha brist på något näringsämne?
Om så, ge tillskott i en period eller byt foder. Proteinbrist är vanligt hos hundar som gärna äter avföring från andra köttätare. Fiberbrist är vanligt hos hundar som äter bajs från växtätare. (öka proteinet i din hund mat, eller fibergivan, kött/morötter?)

3) Eggas din hund av leta, söka, äta konceptet
Tillgodose det behovet genom sådanna övningar, med ditt utlagda godis i belöning

4) Bantar du jycken? Är ätbehovet och hunger i hundens fokus?
Försök att öka fodergivan med fodermedel som passerar, dvs. mättar utan att hunden lägger på sig så som riven morot, vatten, ris (om hundens mage klarar det).
Ge mycket tuggben som kompensation. Ätbehovet kan tillgodoses utan att ge dubbelmängd mat och riskera fetma.
Öka takten på promenaden, speciellt i bajstäta områden.
En hund ska bantas utan att gå i konstant hungerkänsla.

5) Får hunden tillräckligt med mat? Är den för tunn, jobbar du den hårt?
Har du en valp/unghund är tillväxtspurter vanligt. Perioder där kroppen behöver mer. Efteråt märker många hundägare att hunden lakat ut lite, förebygg genom att öka kostgivan under tillväxtsperioderna. Men obs! jycken din får inte blir för tung. Revben ska kännas vid lite tryck, dock inte synas (rasvariationer förekommer självklart).
Se till att få en sakkunnigs utlåtande på vad som är lagom hull. Det finns många åsikter och en hel del hundar hålls för tunna (likväl för runda).
 

SEN DÅ...
Om inget av ovanstående stämmer in på din hund, eller om du åtgärdat ovanstående och bajsätandet fortlöper.
Ta reda på om din hund är fysiskt och psykiskt frisk. Om den är det och motivationen att äta bajs ändå är stor:

1) Börja träna "skvallerträning" mot bajs, börja på långt avstånd och korta successivt avståndet till retningen (bajset) när din hund blivit bättre och bättre på att skvallra. Var noga med att belöna rikligt!

2) Öva förbudsträning mot avföring, var noga med dirigering och extern belöning bort från the shit. Och aldrig "frikommando" för då ger du tillåtelse att returna to the shit.

3) Välj nya promenadstråk som folk inte skiter i!

Ofta kastar sig folk på de sista tre punkterna, när orsaken sitter i de övre.
Shit happens!


Good luck.
och Peace out! 
/Carro

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv