header

Benvärmare av hundhår och lavendel...

Mys... Mys...

Är det skönt att vara skitig? Eller är det bara badet som bävas? Måste erkänna att ibland jagar jag mina barn med våtservetter. Och ibland vallar jag bara målmedvetet in dem i badrummet. Väl blöta är kidsen alltid roade av "bli ren" proceduren. Jag hajar dock inte motståndet inför det hela. Ibland är det lättare att vara matte än morsa. Så för stunden låter jag  mina skitiga barn fortsätta att leka häst i trädgården medan jag går in och badar hunden. För han gillar ju det...!


Vattentät badstrategi

Lotten faller på Koi, en av mina lojala vapendragare, som denna dag är mer geggig än glansig. Hundtränarens hundar borde väll glänsa inte sant? smedens häst, skomakarens barn… en retsam ramsa. Jag, lavendelschampot, tuggbenet och jycken beger oss in i badrummet i den ordningen. Därefter:

 •  Tuggisen placeras på handfatet (löneförhandlingen är redan avklarad)
 •  Hunden pekas in i duschen, välmotiverad slidar han in på breställ
 •  Fettvadd trycks ner i hans öron

(en överenskommelse vi har som han sällan håller. Då han ändå imiterar en vattenspridare så fort jag tror jag vunnit ”vem är torrast tävlingen”)

 • Handduk (skakningssköld) placeras strategiskt ut
 • Byxben och ärmar kvalas upp

Jag har en rutin, en vattentät strategi. Som aldrig fungerar.


Koi står där positiv, förväntansfull och stilla. Med tassarna bakom duschtröskeln som vi tränat på. Men inom loppet av 15 sekunder är jag ändå blötare än hunden! Jag kan inte ens skylla på honom, jag är en notorisk klumpeduns. Ming vaser har en varningstriangel, mitt namn nämns.


Konsten att blöta ner en vän
I nya benvärmare av lavendelbubblor och hundhår halkar jag runt i min badrutin och försöker blöta ner en vän. Men jycken är en anka. Underullen presterar på topp. Jag funderar på att virka in ett bevattningssystem i pälsen. Att få vrida på en kran kontra mitt riverdanslika hundbadande vore kanske nått. Som hundpsykolog krävs tack och lov inga kvalifikationer i hundbadandets ädla konst.


En kvart senare är vi renare och piggare än vi var innan. Min snart 2 åriga hundkompanjon bjuder på de obligatoriska tokfnattsspurterna efter badet. Jag får lust att göra samma sak, men hejdar mig, det skulle se alltför löjligt ut. Jag nöjer mig med att jaga runt honom på tomten, ibland är han haren, oftare jag. En flamsig fint- och tafattlek ackompanjeras av hundskall och gapskratt. Allt övervakas med stort allvar av en tibetansk spaniel...


 

Det kan finnas delade meningar om badbehov... Det kan finnas delade meningar om badbehov...

HUNDBADETS ABC

 • Använder ett hundschampo. Inget annat. Fel ph på produkten torkar ut hundens hud och bidrar till att den återfettar sig i överdrift. Kontraproduktivt.
 • Med dagens milda hundschampon kan du bada hunden oftare än ett par gånger om året som tidigare rekommenderats. Vid behov räcker bra! Och du avgör behovet. En glansig och välmående päls självrengör vid lite lera. Vet med dig att överdrivet tvättande torkar ut, kan bidra till klåda och sätta huden i obalans.
 • Torrschampo är ett alternativ om hunden lätt blir fet i huden och du vill undvika bad.
 • Smuts som sitter i täckhåren torkas bäst bort med fuktig trasa.
 • En tovig päls bör som torr redas ut innan den tvättas. Väta kan förvärra tovorna.
 • Päls tovar sig lättare när den är smutsig. Samtidigt blir pälsen lättare smutsig när den är tovig. Ibland räcker balsamspray och en genomborstning. Regelbunden pälsvård är rengörande. 
 • Har du svårt att få hunden helt genomblöt och ren. Duscha hunden bakifrån och fram, mothårs för att få hunden riktigt blöt. Dela upp schamponeringarna i två. En för att lösa upp fett i pälsen och förbereda för djuprengöringen som kommer därefter.  
 • Lockar mellan tårna? Ni vet var jag pratar om :) en mjuk tandborste kan vara till hjälp.
 • Skölj ur schampot ordentligt, rester kan verka uttorkande.
 • Balsam kan vara av nytta för hundar som lätt torkar ut eller pälsar som lätt tovar sig. Den bästa pälsglansen kommer dock via fodret (fleromättade fettsyror, b-vitamin m.m.)
 • Torka hunden noggrant om pälsen kräver det. Korthåriga kan lätt skrapas torra med pälsskrapa eller en linjal för att sedan handdukstorkas. Långa pälsar kramas ut med händerna innan de handdukstorkas. Använder du fön, var noga med låg temperatur och håll munstycket långt från hunden.
   
Jälla skit.... Jälla skit....

HAR DU EN HUND SOM BÄVAR BAD?

Försök lista ut varför din hund ogillar badet. Inte fören orsaken är känd kan ett problem lösas.

- Är det halt i badet/duschen? Tassfäste uppskattar hundar. En halkmatta kan vara en god idé.

- Ogillas duschmunstyckets sprut? Låt munstycket löpa diktan pälsen. Har du badkar, fyll med vatten till hundens halva benhöjd, skopa upp vatten.

- Många hundar badas för varmt. Använd inte dig själv som referensram. Ljummet räcker bra ur hundens perspektiv. Som degspad, när du sätter handen i vattnet ska du inte känna kyla/värme.

- Ansiktet brukar vissa hundar hålla högt. Använd gärna en tvättsvamp de gånger fejat behöver tvättas.

- Är hunden rädd om sina öron under badet? Fettvadd! Även bra för hundar som lätt får öroninfektioner om de får vatten i örongångarna.

- Har hunden erfarit hårda ord eller tag i och med badningen. Ge upp det. Det skapar bara olust. Gör det till en trevlig stund; placera ut en extern belöning hunden kan vänta sig efter badet. Ge ett par smarriga gobitar när hunden står stilla under badning.

-  Domdera inte in hunden i badet/duschen. Lyft ner den i badkaret, led den in i duschen med koppel. Motsträvig hund? Var noga med att belöna exakt när hunden hänger med (locka inte för att få in hunden i duschen, då belönas det motsträviga).

- Massera lugnt in schampot. Tänk på ditt eget lugn. Kanske nynna din favoritsång, det brukar hjälpa mig när ångan pyser ur öronen.

- Lavendel sägs lugna människor, välj ett schampo med den doften så kanske du får bättre förutsättningar för att hantera din hunds stress

- Omöjliggör runt rantande, för mycket spelrum kan öka stress. Koppel får man ha i badet. Hellre det än en brottningsmatch.

- Ha ett tydligt och konsekvent frikommando ”nu kan du gå” ”varsågod” ”hopp och lek” efter badets slut. Så fattar inte hunden det beslutet själv. De gånger hunden försöker ta sig ut innan frikommandot, hålls den neutralt tillbaka. Med neutralt menar jag utan aversiva/bedjande känslor i utförandet. Inte tycka synd om eller vara arg på. Bara håll tillbaka, gärna med en hand på bringan, en finger i halsbandet men ej tryck över manken (kan upplevas nedtryckande av många hundar, den känslan ökar motståndet). Tänker du nu: Den där "hundpsykologen", hon borde komma hem till oss och bada Snobben. Han har rivit kakel i fem år!


Då blir mitt svar: Troligtvis kommer tips i skrift inte hjälpa er. Men en hundpsykolog/hundtränare på plats kan vara en lösning. För allvarliga, mångbottnade eller komplexa problem löses endast efter en gedigen utredning.


Lycka till med hundbadandet! Nu ska jag gå och valla mina hästbarn mot badrummsfållan...

Peace out!

/Carro

__________________________________________________________
- Rösta gärna fram denna blogg till "Veckans blogg" på Besökstoppen:
http://bloggar.besökstoppen.se/

scrolla ner lite och håll utkik på höger sida så finner nu röstformuläret där.
Tack för din röst! :)
__________________________________________________________

 

Kommentera gärna:

Du kanske också vill läsa:

Senaste kommentarer

 • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

 • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

 • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

 • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

 • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Arkiv

Etiketter

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

 • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

 • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

 • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

 • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv