header

Häxor, tanter, variga tassar  och groblad

Groblad - indianplåster Groblad - indianplåster

Jag har kallats för häxa. I ren välmening hoppas jag :) Orsaken är att jag vid åkommor; egna, barnens så väl som hundarnas... kutar ut i skogen och plockar nått jag sedan smetar in oss i eller tvingar oss att dricka. Något som verkar läkande allra oftast. För medicinalväxter är ju helt fabulöst! ...och långt ifrån en utdöende kunskap. Lite dammig ibland, men det är bara att damma av.

Jag har märkt att gamla tanter är en oerhört bra källa till kunskap.  För mitt intresseområde gäller just gamla husmorsknep (liten varning bara, fråga inte varenda gammal tant ni ser om uråldrig läkekonst, vissa blir typ sura). Hur eller hur, när knepen funkar på hund, ja då kommer ni få höra om det :) Med tiden urartar det hela säkert till ett kartotek av skogsapoteket. Hoppas!

Groblad
Idag får det handla om detta fantastiska ogräs: grobladet! Även kallad för indianplåstret.
Underverket har säkert massa egenskaper utöver det jag nämner nedan. För det är en helt underbar lite växt. Jag bunkrar just nu, fryser i påsar, för: "winter is coming!"
(vill passa på att tacka Jon Snow för detta oerhört användbara uttryck)
 

Groblad läkte varigt tassår Groblad läkte varigt tassår

Kois tass
Till ämnet häxan Hellgren! Senast gällde det Koi. Min vildsinta unghund som trampade på nått olämpligt. Ett sår mellan trampdynorna mitt i rötmånaden. Jag bor på landet och det var helg. Veterinär, apotek... massa mil till öppna sådana. Så vad gör man. Tvättar och försöker hålla torrt, det gick åt skogen. Kletigt och gult blev det ruskigt snabbt.

Sen snubblade jag på ett groblad, på nätet först och sedan på riktigt. Mortlade, geggade in på sårområdet. Täckte med  fetvadd och bandagerade. Lät sitta i 4 timmar. För er som tänker: min hund hade slitit av det där... Svar: min hund med! Så jag var lite elak och smetade in bandaget med lite ättika (bara på utsidan) . Hi hi, tji fick han! Sen surade han i 4 timmar medan han läkte. För det ena utesluter inte det andra.
Gjorde om att dagen efter och sen, var saken biff. Efteråt letade jag febrilt efter en gigantisk megafon så jag skulle kunna basunera ut erfarenheten över hundvärlden. Hittade ingen stor nog, så jag kastade mig på bloggen.  

Varför funkar det
Kisel, bladen i fråga är fulla av kisel, som i sig har sårläkande egenskaper. Det både stärker och helar slemhinnor och vävnader. Sen är det botaniska undret fullproppat med glykosiden aucubin.
Ett aktivt växtämne som är direkt bakteriedödande.

Hur gör man?
Enkelt, man hittar växten: den finns överallt! gräsmattor, grusvägar. Plockar allt grönt ovan jord. Mortlar eller hackar. Trycker på såret och bandagerar/plåstrar om. Låt sitta i 4-6 timmar, gärna under natten då kroppen lägger krut på just läkande.
Man kan också göra kallvattenutdrag på det. Dvs lägga torkade blad i vatten och dricka vid; hosta, bronkit, halsont.
-upphetta/koka ej, då förloras den magiska förmågan

Så bunkra gott folk: Winter is coming!

Slut på skogsapoteket för hund, del 1

Peace out!
/Carro

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv