header

Naturlig hundträning

Idag fick jag hjälp med träningen. Mitt krutpaket till unghund kräver en hel del impulskontroll- och passivitetsträning.

För som för alla andra hundägare funkar ju det mesta, utan störning. Så vad krävs då för att komma dit man vill med vardagslydnaden: störningar! Mina barn är experter på just detta :)

RIGGADE SITUATIONER
Det gäller alltså att rigga verklighetstrogna situationer, vari hunden kan få erfarenheter av hur vi hanterar dem tillsammans. Det kan handla om att möta hundar på promenden, komma på inkallning trots lockande dofter, inte dra i snöret mot en lyktstolpe.

På bilden övar jag och Koi på att ta det lugnt. Medan Pippi & c/o går loss. Koi är kommenderad i liggposition under mig. Varför...? se nästa bild.
 

NATURLIGT BUDSKAP
Vi utgår självklart från hundens naturliga beteenden.  På så sätt blir min intention tydlig ur hans perspektiv. Mitt budskap blir självklart: "Slå dig till ro, jag har koll på läget"

Belöning får Koi när han llugnt ligger kvar, låter mig ta mötet och dirigera det eller oss själva förbi. Vi anpassar avstånd, hastighet, skrik och tjonivå till dragläget där det funkar, och tänjer sedan gradvis. Torkad kycklinglever står på löneanspråket idag.

STRESSHANTERING
Efteråt erbjuds ett rus och bus pass på fältet, för att låta eventuell ackumulerad stress blåsa ut. För just denna toker har väljer ofta ett aktivt stressutlopp. Andra jyckar vill ha lite massage eller tugga ben i efterhand för att nå harmoni och balans efter pådrag.
Helst vill vi dock träna i ett läge där hunden inte drar på sig stress. Men samtidigt kommer vardagen bjuda på situationer, som är stressande för hunden. De lär sig hantera det bättre om de fått möjlighet att öva även i den sinnesstämmningen.

Vilka vardagssituationer behöver din hund träna på? Ta hjälp av familj, vänner, grannar... ja verkligheten, för att ge din hund den kunskapsbank den behöver. Så får du en sammhällsaccepterad och harmonisk jycke.

Peace out!
/Carro

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv