header

Oxytocin - en biokemiska länk oss emellan

Förra blogginlägget handlade om att drunkna i hundars ögon... och jag tänkte spinna vidare på det. Med vetenskapen i högsta hugg denna gång.

Det ska handla om strukturen på bild. Oxytocin. Ingen nyhet för massorna. Massörer och barnmorskor slukar ämnet till frukost (kanske inte bokstavligen). Själv har jag babblat på om vikten av oxytocinfrisläppning människa och hund emellan i år och dar. Det är på hundfronten en forskningsrapport fångat mitt intresse.

Vad är oxytocin
Men först, för er som inte stött på ämnet... vad är oxytocin? Kort och förneklat kan man kalla oxytocin för en lugn och ro budbärare. En signalsubstans från hypofysens baklob som minskar stress (ångest, aggression och rädsla menar vissa. Ämnet ökar tillitskänslor, ro och avslappning.

Ett hormon som påverkar den egna kroppens sinnesstämning. Men även ett feromon som låter individer i grupp förmedla känsotillstånd (medvetet och omedvetet). En fabulöst signalsubstans kan vi nöja oss vid, för att inte bli allt för biokeminördiga. En substans vi enkelt kan frisläppa i andra, genom beröring, genom en blick... genom att drunkna i någons ögon.

Till studien
Det är Miho Nagasawa och hans forskarpolare som publicerat "Oxytocin-gaze positive loop and the coevolution of human-dog bonds" i den prestigefulla tidskriften Science.

Han bevisar att oxytocinhalten i vår utandningsluft påverkar hur hunden tittar på oss. Deras blickar påverkar i sin tur vår egen oxytocinfrisläppning. Hundar och människors utbyte av blickar, har alltså en direkt påverkan på en positiv oxytocinloop mellan arterna.

Helt suveränt! att det bevisats - för det visste vi hundnördar redan om ;) Alla som drunknat i någons ögon, eller dragit en djupt avslappnat andetag efter att ha kopplat sig samman med sin hund vet vad jag menar.

Bättre med en blick än en inbakad fläta
I filmen Avatar sammanflätar blåingarna flyfänas svans i deras eget hår... jag har provat detta, det ger inte alls samma effekt på hundar och människors band. Mina hundar blir mest irriterade ;) Men en djup avslappnad blick, ett gemensamt andetag och en hand som leker runt i päls. Det är goa grejer det!

Biokemisk loop
Tillbaka till Miho. Han menar att det finns något väldigt unikt med människo-hund bandet. Han och hans buddies har mätt koncentrationer av oxytocin i urin, människors och hundars. Statistiskt visar de hur blickar från hundar ökar oxytocinhalterna i människors urin. Den ökade oxytocinhalten i människan bidrar till att personen i fråga vill klappa hunden. Desto mer oxytocin, desto mer vill vi klappa. Klappandet i sin tur ökar oxytocinhalterna i hundens urin. Dvs. bidrar till hundens avslappning.


En positiv biokemiskloop!

Vill du läsa mer: klicka här!
 

Ett ögonkast... Ett ögonkast...

Anknytning - "social bonding"
Vidare visar Miho att oxytocin mängden i vår utandningsluft direkt påverkar hundens tendens till att kasta oss långa lugna blickar. Vilket då, får lugn och ro hormonet att rusha runt lite extra i vår kropp. Liknande studier har gjort med föräldrar-barn anknytning. Och gett liknande resultat. Fråga en barnmorska om oxytocinets inverkan på just anknytning (varning... de slutar aldrig prata när man tar upp ämnet, backa bara långsamt ur situationen om du strorknar).

Mihos resultat visar oss att denna biokemiska loop existera, men varför? Anknytning.

Detsamma sker inte mellan varg och människa... inte ens vid studier på människouppfödda vargar. Ingen samevolution gjord där inte.

Samevolution
Miho drar slutsatsen att hans forskningsresultat påvisar en positiv biokemisk loop hundar och människor emellan, vilket i sin tur stödjer teorier om en symbiotisk samevolution. Hundar och människor har utvecklat ett gemensamt kommunikationssystem som direkt påverkar sociala band arterna emellan.

Go Miho, Go Miho!!
Tjoar jag här hemma, och jag kan lika gärna erkänna det.. jag dansar också.

Bosse Bosse


Så ja, hund och människa har hört ihop länge. Så länge att vi påverkat varandras biologiska utveckling. Jag har bara fått mer vatten på min kvarn. Så jag kommer fortsätta basunera ut vikten av att förstå vår symbiotiska samevolution.  Idag har många glömt vad som sker vid ett mutualistiskt symbiotiskt förhållande mellan två arter. Har du hund, då ingår du i just ett sådant! Vi påverkar varandra, ögonblickligen.

Nej nu ska jag gå och glo lite på dina hundar, för att sedan klappa dem. Sen ska jag kissa ut en radda oxytocin och hela tiden kommer jag vara galet avslappnad och rofylld.

Peace out!
/
Carro 


- Go Miho, Go Miho!!  (steg till vänter, snurr, höger klapp, hopp, steg till höger, vänster snurr, händerna över huvudet klapp) Go Miho, Go Miho! (ryck rytmiskt från sida till sida) Go Miho, Go Miho!

Du dansar väl?!


http://www.blogglista.se/
 

Kommentera gärna:

Du kanske också vill läsa...

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Arkiv

Länkar

Etiketter

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv