header

Välkommen värme! eller ja...jo, men

Svalka sökes! Svalka sökes!
Platsen är Sverige, årstiden är sommar och klocka är 13:00. Rakt ovan våra huvuden gassar solen. Det är den alla väntat på, nu är klotet äntligen här. Vi njöt av den i så där... typ 10 dar innan den började besvära. För det är så det är ibland och det är okey. Vi älskar inte solen eller sommaren mindre för att vi ibland vill klicka bort eldbollen en timme här eller där. Det blir bara för mycket av det goda. För hett och därmed påfrestande. För oss så väl som för våra hundar.

Flocken min består av ett gäng människor, två katter som verkar  oberörda av hettan. Hundmedlemmarna däremot verkar likt oss påverkade av gasset. De går långsammare, långt hängande tungor, dåsande och flåsande förekommer. Jag försöker hjälpa dem ibland och nedan beskriver jag hur och varför.


HUNDKYLSKÅP, JAG KÖPER!
Så fort våra kära husdjur befaras lida, rusar en del av oss till närmsta butik för att inhandla någon smart lösning på det hela (jag var, eller nej vänta, jag ska vara helt ärlig: jag är en sådan! en total sucker). Husdjursgrossisterna tjänar multum på våra farhågor. I vissa fall är oron realistisk i andra fall inte. Värme kan vara livsfarligt, ex. om man är instängt i en bil i hettan. Men sällan är värme livshotande. Men jobbig, jajamensan!

Hundens natur ter sig så klipsk att de slår av på tempot vid hetta. Hund som hynda flämtar för att termoreglera (detta görs via tungan och trampdynor). Dogsen flyttar sig till välventilerade/fläktande platser &/ söker skugga. Det är vad våra hundar är biologiskt programmerade att göra för att klara av situationen.

När de utför denna rutin får vissa flockledare lite panik över det lidande de eventuellt utstår. Det inhandlas kylvästar, kylbandanas, kylmattor, hundpooler, det görs hundisglassar och pälsar trimmas ner till max. Till er vill jag säga, fan vad goa ni är! Jag känner inte till någon annan folkgrupp med så mycket kärlek tillövers.

Och tro mig, jag slänger mig på trimmern långt innan midsommar. Igår när min store svarte pälsade älskling, varm och flåsande dunsade ner i skuggan, sprang jag i ilfart fram och slängde en dyblöt handduk över huvudet på honom. Uppskattades så där. Samma kväll läser jag i ett hundforum om en tjej som tränar sin hund att ligga på kylmattan för han verkar inte vilja vara där. Kittlande fniss, hon och jag hade uppenbart något gemensamt. Viljan att lindra och våra hundars uttryckta tacksamhet ;)


NÄR ÄR NEDKYLNING BEFOGAD?
Ja när behövs det? (kontra att hunden sköter processen alldeles själv)
Och när är en hund akut överhettad och behöver veterinärvård? Hur skiljer sig det hela åt är frågan jag tänker besvara. Vi går igenom: akutläge, bara varm och för varm.


Vi börjar med det allvarligaste:
 
Vid akutläge rådfråga alltid veterinär, eller åk in! Vid akutläge rådfråga alltid veterinär, eller åk in!

AKUTLÄGE
Du bör observera din hund noga om hunden uppfyller nedanstående:

 • Flämtar med vidöppen mun (så du ser tandköttet långt bak i hundens mun)
 • Har maximalt utsträckt tunga
 • Andas/flämtar kraftig
 • Har vikt ut mungiporna, de veckade delarna längst in     (se bild nedan)


Det ovannämnda tillståndet kan vara akut. Det är inget nödläge om du genom att kyla hunden får symptomen att avta relativt snabbt. Om inte sök alltid veterinärvård.

Om nedanstående även är aktuellt, åk direkt nödläge råder:

 • Hundens slemhinnor (tandkött) är blekt i färgen (ljusare än normalfärg)
 • Tandköttet tar tid att återhämta färgen efter att du trycka ett finger emot
 • Hundens kroppstemperatur är högre än 39 grader
 • Hunden är vinglig, verkar orolig
 • Kräks, krampar


Ring din veterinär eller ditt djursjukhus rådfråga om vidare åtgärder. Lyssna främst på dem. Ofta är nedkylning är av vikt. Kyl huvudet, ben och ljumskar med kallt vatten. Vätskebalansen är troligtvis påverkad, uttorkning är ett allvarligt tillstånd. Detta läge kan vara livshotande! till veterinär direkt och inga huskurer.

Läs mer om akut överhettning här!

Lätt utvikta mungipor, i detta fall inget akutläge bara en varm hund
Lätt utvikta mungipor, i detta fall inget akutläge bara en varm hund


BARA VARM
Men säg att din hund inte befinner sig i ett akutläge. Utan bara är varm. Ja, låt den då göra det den behöver. Vissa valpar/unghundar speciellt, behöver hjälp i att ta de besluten. Läs av din hund och guida den till ett vettigt val i livet. Nedan följer hundens vanligaste och naturliga sätt att termoreglera:
 

 • Ligga platt på golvet/marken -desto större kroppsyta mot svalt underlag desto mer svalkande.
 • Flämta -termoreglerande då hundar svettas genom tungan. Lång tunga tyder på ett stort behov att justera sin kroppstemperatur.
 • Flytta sig till ett svalt/välventilerad område - för att termoregleringen ska fungera optimalt behövs luft i rörelse. Bor du i lägenhet är en fläkt en bra metod för att svalka din hund. Som då lättare kan "svettas" genom tungan, än i ett utrymme med stillastående luft.
Sommarklippt tibetansk spaniel chillar framför fläkten sin
Sommarklippt tibetansk spaniel chillar framför fläkten sin
Bada är skönt en varm dag Bada är skönt en varm dag
 • Dricka - för att få i sig utsvettad vätska. Ljummet/kallt vatten hellre än iskallt.
 • Ligga i skuggan - inne så väl som ute
 • Gräva hål i marken - under ett par jordlagret råder en lägre temperatur. Hundar gräver gärna hål stora som de själva och lägger sig sedan däri. Smart! Men kanske inte så snyggt i trädgården. Om du vill, tillåt ett ställe och hänvisa konsekvent dit när andra svalkhål förbereds.
 • Bada - vatten kyler om svalt. Simning behövs ej. Kräver aktiviteten kraft, så produceras kroppsvärme. Dvs. kontraproduktivt. För att svalka sig räcker det att hunden vadar runt. Vissa nöjer sig med att gå runt med vattnet i knähöjd, kanske lägger de sig ner. Magen och ljumskarna är av vikt att få svala. Bor du i lägenhet är en stund i duschen effektiv, duscha hundens ben och mage hellre än hela kroppen.
Plaskdamm? Jajamensan!
Plaskdamm? Jajamensan!
Vattenlekar är kul och svalkande Vattenlekar är kul och svalkande
FÖR VARM

Tidigare har ni läst om hur hunden naturligt reglerar sin överskottsvärme. Säg nu att hunden är oförmögen att reglera den själv. Hunden din börjar vanka från plats till plats. Letar svalare ställen utan att finna dem. Flämtningen blir ansträngd och kraftigt, det uppvisas kanske en oro. Om du även vet att miljön den befinner sig i inte kan möjliggöra naturlig nedkylning. Så hjälp till!

Kyl  ner tassar, ben, mage och ljumskar. Det räcker oftast. Det krävs inget "Special dog cooling system 2015", bara blöta handdukar eller vatten. Lägg ut en genomdränkt handduk på mark/golv och låt din hund ligga ett tag på den. Badda vatten på magen/ljumskarna.


FÖREBYGGANDE
Så här års, om graderna stiger kring 30 strecket... utsätt inte hunden för krävande situationer mitt på dagen då solen gassar som mest. Jag själv utesluter min morgongymnastik bestående av 42 bakåtvolter alá Pippi Långstrump sommartid. Mina hundpromenader sker i gryning och skymning. Ta inte med dig hunden till ställen där den ej kan termoreglera själv. Bilen är ett big no no! Måste du ta med hunden på stan...  ja då är en kylbandana kanske ingen dum idé, trots att hunden din kan misstas för en latinobandit ;)

- Både kyltäcke/bandana och kylhalsbanden kan hunden inte kontrollera själv. Så du behöver vara observant så de tas bort i rätt läge. En nedkyld hund kommer börja alstra värme, då blir det motsatt effekt.

Se till att hunden dricker ordentligt. Ibland är det okey med en leverbit i vattenskålen för att öka vätskeintaget. Ta med vattenskål/flaska på promenad om naturliga vätskedepåer ej förekommer.
 

Trubbnosiga hundar har det ofta svårare i värmen än urtypen. Trubbnosiga hundar har det ofta svårare i värmen än urtypen.

Klipp ner eller red ut underull, så täckefunktion inte uppstår.
Att klippa ner hunden kan bli en lättnad för lång- och/ tät pälsade jyckar. Är de dessutom lite toviga i under-ullet, så är en klippning av vikt. Risken är annars stor för värmeeksem (speciellt om hunden badar mycket) och överhettning. Har du en långhårig hund utan mycket underull, en genomfälld underull eller en välutredd päls, då är pälsen värmeskyddande! Så en klippning är inte alltid snällast. Det beror på...


ISGLASSAR
På tal om kylmetoder som inte alltid är helt lyckade. På nätet florerar vackra isglassar till hund. Kött, blod, godis, tuggpinnar fryses in till vackra kreationer med syfte att kyla. Igen ni är så goa med era jyckar!  Men dessa glassar kyler temporärt ner hunden inifrån och ja inte ut...  Att få ner is i magen är onaturligt för en hund, kyleffekten är väldigt kortsiktig. Vad som händer är att kroppen istället börjar producera värme för att värma upp den interna nedkylningen. Är isblocken stora, hårda och hunden välmotiverad att gnaga, finns även risk för tandskador. Men glassarna är ändå fina :) och säkert bra i måttlig mängd.


SLUTLIGEN
Vet ni vad, det finns inga universala lösningar, ingen one-size fits all metod. Så vad du än läser här eller någon annanstans, så känner du din hund bäst. Gör det som funkar för er! Beroende på hur du bor är alternativen kanske begränsade. Alla har inte en sjö ett stenkast bort. Då kan inhandlade kyldukar vara av stor vikt för att hundens komfort ska bibehållas. 


GLAD SOMMAR PÅ ER :)

Simma lugnt, peace out! /
                                   Carro


http://intressant.se/intressant

Du kanske även vill läsa:

Senaste inläggen

Kommentera gärna:

Senaste kommentarer

 • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

 • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

 • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

 • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

 • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

 • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

 • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

 • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

 • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln