header

Give a dog a bone!

På veterinärhögskolan ljuder nu varningsklockor... eller snarare sirener. Alla dessa benpiercade tarmar. Vad gör vi utan foderallergier på behandlingsagendan...?! "Hills Sceince Plan" hur 17 ska det gå för de stackarna och deras "special edition kidney, fart, heart diets"?! OMG!Torrfoderproducenterna fasar, ska ugnarna gå tomma, ska rovdjuren inte längre äta säd och ärtor?!?

Okey, min överdramatiska åder kanske fick sig ett frispel här. Nu när jag rastat den artären kanske verkligheten kan få en chans. För sanningen är att många veterinären avråder hundägare från att barfa och ge hundar ben. Men det finns även veterinärer som glädjs av kostmedvetenhet hos hundägare. För bra mat är sjukdomsförebyggande. Att benuppsprättade tarmar är en överdrift i media, ja det är lika sant som att amstaffar är barnslukande rabiata hyenor.
(tack Expressen för era härliga fördomsframkallande rubriker.)

Många etologer ser bensmaskandet som en självklarhet. Ett beteendebehov som bör uppfyllas för hundens välfärds skull. Medan vissa agronomer belyser hunden förmåga att eventuellt smälta spannmål och drar därefter slutsatser om att ben och kött inte behöver vara främst foderkällan på ingredienseförteckningen.

Och mitt emellan all expertis och media lämnas hundägare förvirrade och osäkra.

Jag ska nu försöka mig på att reda ut detta ben- och brosknystanets  vara eller icke vara. Trots etologin inpräntad i min hjärna och som barfare sedan länge tänkte jag försöka att göra detta objektivt. Wish me luck ;) I like a challenge. Håll ert eget kritiska tänk i handen.


DAAAANGER DAAAANGER!!!
(med australiensisk dialekt... frid över Steve Irwins minne)
Nej det är generellt inte farligt för ett köttätande rovdjur att tugga på och äta ben!
Generellt har förhoppningsvis många av er redan fastnat vid. Bra! För det kan vara farligt. Det beror på. Vad det beror på, förekommande reella skaderisker lägger vi lite fokus på först och främst tycker jag. Det är skillnad på att gnaga, mala och tugga i sig ben... och att svälja ben hela. Det är även skillnad på ben, bärande eller icke bärande bens hårdhet, samt tillagade eller råa ben, ålder på djuret vars ben vi gör hundmat av. Mer om detta nedan.


Benkloka hundar
Extremt glupska hundar utan benvana, skulle jag avråda från att ge ben utan övervakning eller utan att vänja in dem successivt. Slukar en hund strumpor, behå-byglar, korkar... ja då slinker nog ett ben ned utan förnuft eller reson. Ben ska gnagas och malas ner, inte slukas hela. Det kan bli farligt, väldigt farligt. Lika farligt som att sluka en bygelbehå.  Hundar som inte är tokslukare men blir fanatiska benbedjare, även dessa ska vänjas in successivt. Ges rätt sorts ben på rätt sätt, lär sig hunden att ben inte är en bristvara, utan en del av kosten. Ben hysterin dämpas då. Alla hundar kan bli benkloka med lite hjälpa på traven från oss människor.
(varför vi ska lära dem detta, kan ni läsa mer om i fördelarna nedan).


HUR GÖRS HUNDEN BENKLOK
Vänj in hunden. Det hela är enkelt, ja lätt som en plätt faktiskt.

1) Rätt pH! Först och främst ska hunden ges en råkost, ett rått färskfoder eller barf. Hundar på denna typ av naturlig hundmat får ett lägre pH i magsäcken. Ett pH ämnat att smälta ben. Torrfoderhundar börjar vi inte ge kycklingskrov några gånger i veckan, just av denna anledning –magmiljön.  Så 1: råkost - pH förändring i magen. Benens smältbarhet är konstant, men hunden förmåga att smälta dem ökar. Upptagningsförmågan ökar i och med mag- och tarmkanalens miljö förändras.

"Hundar som äter torrfoder har ett pH-värde i magen på 5, medan en hund som får BARF blir mindre känslig och har ett pH på 1-2, nära nog saltsyra, precis som en varg, räv eller hyena." veterinär Margareta Elborgh

För mer info om rått vs torrt: Svenska jakt. eller näringslära hos hund.

2) Ge ben och brosk. Revben/märgben innebär främst ben, inte så mycket brosk. Medan kyckling innehåller mycket brosk i relation till benmängd. Mycket bra startskott på benkarriären. Då vi vill ha en så lättsam övergång som möjligt. Kalknivån vill vi inte chocköka i ett nafs. Kycklingvingar, kycklingklubbor, skrov beroende på vilket storlek på hund du har, är därför en bra början.

3) Portionera ut givan. Ge ben var tredje dag till en början. Är din hund typen som tuggar i timmar. Öka då successivt tiden hunden får ha ben. Käkamuskulatur och tänder behöver vänja sig vid att belastas på detta sätt. Om hunden inte tuggat ben förr kan bentuggande ge träningsvärk i början.
Lite smått då och då är bra invänjning regel.

Håll koll på bajset. Bajset blir oftast hårdare i och med att hunden din får i sig mer kalk. Blir hunden din  för hård i magen justerar man detta genom att låta hunden skippa ett benmål, eller så tillför du mer rött kött i måltiden. Men obs! hundar ska vara rätt hårda i magen, tänk dig rävbajs ute i skog och mark... inga kletiga blaffor där inte.

4) Välj din ben. Skilj på bärande ben dvs. ben som foderdjuret går på och övriga ben som revben, nack - /ryggkotor, hals etc. Bärande ben är hårda. Dessa ben får hundar utan benvisdom tugga under uppsikt och gärna i kortare perioder. Exempelvis: låt hunden tugga femton minuter, stoppa benet i en plastpåse och in i kylen tills nästa dag.  Sällan får de i sig större mängder kalk av bärande ben, men det kan gå illa åt tänderna om hunden är för ivrig.

Då är övriga ben så som kalkonhals, revben, kycklingskrov bättre. Låt hunden tugga, slita. Såga, klipp/skär helst inte i mumsbitar. Då det ökar risken att hunden sväljer bitar utan att utvärdera storlek och form i munhålan. Om hunden får slita, riva av lagom stora stycken själv eller successivt mala ner ett revben. Då har de mer kontroll på intaget och lär sig hur de ska äta.

Med ovanstående 4 punkter i åtanke, kommer din hund tryggt kunna njuta av sin benkarriär.


Hundens som flismaskin?! Många hundägare är livrädda att benflisor ska fastna i mag-  /och tarmkanalen. Det är jag glad för, för det ska ni vara. Men realistist livrädda. Jag var själv jätte rädd för detta när jag började fodra med ben för över 10 år sedan. Men med tiden avtog det. För det fiffiga är att råa ben är mjuka och böjliga i jämförelse med tillagade ben. Vid tillagning dras vätskan ut ur benen som blir torra och spricker, blir vassa. Men inte råa!

Sen ska vi veta med oss att de allra flesta ben vi fodrar hunden med är från ungdjur. Inga äldre, hårt inkalkade ben. Även detta bidrar till att benen är porösare än rigida. De vassa flisor som blir kvar i gräset när din hund tuggat ben, ja de flisorna har hunden så klokt valt bort. De flisor eller benknotar hunden kanske kräks upp efter benmålet eller dagen därpå. Ja de flisorna har hundens matsmältningssystem valt bort. Så fiffigt funkar det!

Men ge inte ben som flisar sig... till en hund som inte lärt sig benvett än. Då åter till punkt 1-4.

Lagom är bäst!
Ben ska förtäras i mängd i relation till kött. Kalcium i balans med fosfor är av vikt. Experterna pratar om 2:1 eller 6:1 förhållande. Dvs. mer kalcium än fosfor, det sistnämnda finner vi mer av i ex. rött kött. Ser man på relationen kalcium/fosfor i småvilt, en vildhunds byte, så är den i perfekt balans. Istället för att stirra sig blind på foderberäkningar så tonar jag med den bilden i åtanke in i sunt förnuft.


F-ben
F-benen är alltså ett minne blott. En myt en tidigare farhåga som motbevisats genom tiderna. Man kan ge hunden fågel, fläsk (vissa hundar är dock känsliga) och fisk. Rått, rått, rått, aldrig tillagat dock!

Salt
Däremot ska vi vara försiktiga med ben som legat i saltlake. Så även om jag köper svenskt, ibland i vanlig mataffär. Så är jag toknoga med att aldrig köpa insaltat kött. För salt och hundnjurar är ingen bra refräng.
Läs gärna "hundmat med en nypa natrumklorid" Cutie Pie Polly


Lös/hård?
Hur vet man om det blir för mycket ben? Avföringen, blir gul/vit/hård. Balansera då upp med kött. Men kom ihåg, hundar ska vara hårdare än lösa i magen.

Blir din hund lös i magen av ben? Där ger du kanske en del bärande ben, med mycket märg i. Märgen är väldigt fet vilket påverkar vissa hundars mage. Gå över till andra ben eller gröp ur märgen. Vissa hundar reagera likvärdigt på gris/fläsk. Undvik då det, din hund kan vara överkänslig mot just gris.


Individanpassad foderstat
OBS! vi ska vara medvetna om behovet av kalcium är stort hos valpar, ungdjur som växer. Hur du utfodrar din hund i helhet bör bero på i vilket livstadie din hund är i. Allmäntillståndet, hull, ev. dräktighet/digivning, samt hur mycket din rör sig och tränar.

Valpar rekommenderar jag att tugga mycket ben, då kalkbehovet är stort, kyckling bjussar på en naturlig god balans. Weeeeiiiaaa, weeeeeiiiaaaa, weeeiiiiaaa!!! …  vad fan?!? Oroa er inte, det är bara salmonella varningsklockorna som tjuter. Jag ska stänga av dem. Läs vidare så ser ni varför.     


Salmonella finns!
Absolut. Kan hundar få det? Javisst! Är det en zoonos (dvs. smittar mellan hund-människa) absolut! Så låt inga barf-fanatiker trycka i er något annat. Sedan kan jag säga: "mina hundar har då aldrig" (med hemma på min gata i stan rösten). Mina hundar är inte fakta, de är ett urval av individer. De är inte statistik. Köp aldrig "mina hundar" konceptet. Personligen kräks jag på fenomenet: mina erfarenheter är vedertagen data. Nix! Så vi vänder hos är till SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Som stödjer ovanstående påståenden om Salmonella. Sedan belyser vi ”fåtal fall”, ”rapporteras mycket sällan” för så är det.  Samt att symptomen ofta är milda, som en kräksjuka.

Vet ni hur jag gör med det hela? Jag köper svenskt – salmonella risken blir då väldigt liten. Sedan hanterar jag rått kött, ja som rått kött ska hanteras. Oavsett ändamål. Jag tvättar händerna innan jag gräver vidare bland fredagsmyschipsen. Jag diskar kniven istället för att torka av den på kökshanduken med gammelfarmors initialer inbroderade. Jag har en separat hundmatsskärbräda istället för att likt Per Morberg kasta runt kadavret i hela köket och sedan hacka upp det där det landar.

Jag låter heller inte hunden släpa runt kyckling i husets alla vrår, jag fodra ute. Eller för er lägenhetsbosatta: på ett badlakan som sedan hamnar i tvättmaskinen. Jag undviker labradoröverfallslika "tackförmaten"tungan i fejjat scenarion ett par timmar efter utfodring. Personligen anser jag det hela lika riskfyllt som tillaga kyckling själv.

 
Astrid Lindgren självklar "ben åt hundarna" anhängare
Men vänta, varför detta tjat om ben…?! Lets face it, jag har malt på i tusentals ord nu.
Av jord är du kommen. Jord skall du åter bli... inte hundbajs (ursäkta min religiösa udd här).
Ska vi inte bara låta hundar äta processesad föda som domesticerade husdjur bör. Och låta kossorna och fåren åter bli jord. Nej fanken heller. Astrid Lindgren vänder sig i graven vid åtanken. Återbruk och djurskydd hade hon vrålat på bred småländska. Eller nej, hon hade skrivit en galet bra historia om ämnet. Hon är min prälle i detta fall.
Fördelarna är för många för att förbises.
 
"Koi" knaprar lamm; rygg och rev till frukost. "Koi" knaprar lamm; rygg och rev till frukost.

Fördelar:

- Hunden får utföra sitt naturliga ätbeteende; främjar fysisk så väl som psykisk hälsa

- Beteendebehov tillgodoses: bära, gräva ner, tugga, slita, dra

- Att tugga, slicka är direkt stressdämpande, oxytocin frigörs i hundens kropp

- Mun och tandhälsa främjas, minskad risk för tandlossning/tandsten

- Artanpassad utfodring = friskare hund i helhet!

- Naturlig gymnastik i och med tuggandet och slitandet, gnagandet och malandet

- Ättiden förlängs avsevärt. Tristess och överskottsenergi motverkas

- Då ben=resurser inte blir en bristvara dämpas konkurens relaterad aggression hos ex. mat/benvaktande hundar

- I och med ovanstående punkter reduceras stress, problembeteenden förebyggs

- Färre veterinärbesök, och ”wow vilka fina tänder” beröm när man väl är där

Obs! hundar kan inte enbart livnära sig på ben. I balans med en rå färskfoderdiet eller barf är det en del av kosten.

 

Nackdelar

- Det hela tar frysplats

- Kan kännas ofräscht med råa ben i hemmet

- Förstoppningsrisk (läs avsnittet om invänjning för att motverka denna punkt)

- Avfall, det blir benbitar över som ska tas omhand

- Kräks… det är naturligt för en hund att kräkas upp de bitar som inte ska igenom tarmen. Så jycken din kan komma att kräkas lite oftare

Fan vilken flopp, objektiviteten gick nog i stöpet här! Jag kommer ju inte på fler nackdelar.

I och med att jag fatalt misslyckades med min objektivitet, skickar jag er härmed vidare till denna artikel och varning: Leon dog av fodret!
Veterinär Johan Beck-Friis uttalar sig i ärendet och påkallar en barfvarning. Samtliga hundar som avlivats eller dött av foderrelaterade sjukdommar eller lidigt livslångt av foderrelaterade allergier nämns inte. Inte heller förtäljer innehåller något om hur vanligt proteinbrist/mag- och tarmomvridning är hos torrfoderutfodrade hundar och dödsfallstatistiken på det. Beck-Friis får göra sin hemläxa och återkomma med vettigt statistik och sedan sätta varningsetiketter på rätt saker. För ett fall, "min hund" är inte data, inte vetenskap!  Det säljer däremot upplagor.


Så slutligen
Give a dog a bone! Men inte hursomhelst. Bli benklok, för att sedan kunna ladda ner den appen i din hund.


Tusen tack för att du tog dig tid att läsa detta :) Det uppskattas.

PEACE OUT! /Carro

Du kanske även vill läsa:

Kommentera gärna:

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Arkiv

Länkar

Etiketter

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv

Etikettmoln

Länkar