header

Fuck chain of commands!

Dominans, rang, hierarki, ledarskap...
      4 TOTALT SKILDA TING!
Sorry om det skrivs i skrikstil, men ibland är tydlig bättre än vag. Jag är känd för att sticka ut hakan, säga vad jag tycker, just nu.

Jag skriver, just nu, så jag ger mig total frihet att ändra uppfattning i framtiden. Förhoppningsvis utvecklas, lära mer, lära om osv. Ibland har jag dock tyckt något länge, så länge att jag vågar skrikskriva om det. Detta är ett sådant ämne.


Och det är inte bara jag som tycker saker (akta dig för att svälja "hundexperters" tyckande utan kritisk analys av innehållet). Forskare backar mig, och andra, i denna uppfattning. 
Jag talar om Thelma Rowell (etolog/primatolog och forskare), David Mech & Longinotti Boitoni (professorer i biologi), Gay Bradshaw (professor i psykolog och ekologi), Per Jensen (professor i etologi) för att nämna några.

Så vad är då vad:

Dominans - ett beteende, en handling. Ett sätt att agera för att vinna en resurs ex. ett köttben, en liggplats, uppmärksamhet, leksak osv. Beskrivs inom etologin som ett sätt att skaffa sig företräde, och innefattar olika beteenden. Signaler som signalerar hot i syfte att skapa avstånd. Ett statuerande av ogillande. Det är alltså inte ett personlighetsdrag, ett fostringssätt eller ett vedertaget agerande för att upprätthålla social struktur i en flock, nej nej. Det är heller ingenting vi människor bör använda i relation till våra hundar, i syfte att avprogrammera ett likvärdigt beteende hos hunden. "Hårda händer, ger hårda tänder" citerar här hundpsykolog Cilla Danielsson, Hunden Hus.

Rang - är en sociologisk term, tillämpningsbart på grupperingar av djur. Rangen är en hierarkisk ordning djuret innehar. Rang benämns i form av låg- respektive hög rang. En ordning som påvisar att ranghöga bestämmer över ranglåga. Av vikt: studier som bekräftat rangstatus hos olika djur är gjorda på djur i fångenskap. Ofta på flockar som då levt under förhållanden där det är knappt om resurser. D.v.s. ordningen behövs i dessa fall för överlevnad. I dag en gruppering som påvisar en ohälsosam flockdynamik. Så nej, inget vi vill efterleva i vår relation till våra husdjurshundar. Hundägare som ser till rangordningskonceptet i tron om att etablera ett ledarskap, skapar ofta hierarkisökande hundar. Som i sin tur bjuder på dominansbeteenden i större utsträckning. Vanligtvis inte i direkt motstånd mot sin ägares sätt, utan oftare mot personer/djur som de kan tänkas "vinna över", dvs. har högre resource holding power (i brist på bra svensk översättning) än.

Hierarki- är alltså den ordning rangskalan skapar mellan individer i en flock. Begränsad till artfränder i normal företeelse. Normal företeelse, hmm… blir inte detta en motsägelse? Rang och hierarkier var ju inte naturliga/normalt, eller?! Jo i allra högst grad en normal respons på en ohälsosam miljö. I levnadsförhållanden där resurserna är knappa, eller i en flock med flera psykiskt instabila djur som av olika orsaker söker/skapar situationer för fysisk/psykisk styrkemätning. Men ej en normal del av en flockstruktur där miljön främjar hälsa. En miljö jag utgår ifrån är våra förutsättningar i moderna hundhållning.

Ledarskap - har alltså inget med vare sig rang, hierarki eller dominansbeteenden att göra. För mer om ledarskap läs gärna "Lets make it simple".

Så åter till titeln "Fuck chain of commands", syftar på rangtänket som än florerar i hundvärlden. Som kan skådas på tv nationellt (tyvärr) så väl som bortom vårt rikes gränser. Denna ordning, när hunden blint ska lyda oss som deras topboss... nej för fanken, det stämmer ju helt enkelt inte alls, enligt modern forskning. Så nästa gång du får höra ”Du måste visa att det är du som bestämmer!” tveka inte, följ din magkänsla, att sätta din hund på plats är inte lösningen på problemet du eventuellt står inför. Måste hundar lära sig vara oss undergivna (”calm and submissive” som basuneras ut)?, nope! Att ha chain of commands som målbild vid hundhållning är bara ett sätt att skaffa sig osäkra, rädda, ilskna och oförutsägbara, dvs. farliga hundar.

En trygg hund, är en säker hund. En hund som fostras och tränas med ett för hunden förståeligt förhållningssätt, baserat på ömsesidig respekt, lär sig respektera! De blir trygga. Så lev med din hund, var din hunds flock och anamma naturliga levnadsregler som ger samklang i din hunds dna. Med detta sagt menar jag inte att vi inte kan säga nej, aldrig staturera vårt ogillande, inte jobba med felsignaler etc. Jag menar att vi inte ska utgå från att vi måste få hunden att lyda blint, underkasta sig oss, eller gud förbjud- skapa situationer där hunden får lära sig just detta.  Om vi dominerar våra hundar, förmedlar vi att det är så man som hund ska förhålla sig till sina medmänniskor/hundar eller andra djur i sin omgivning.

 
"Hundar har förmågan att ta sig in under våra skinn, kapa vårt emotionella system tills vi tappar koll på var de börjar och vi slutar.
Vi är inte längre två separata varelser, vi blir 6 ben & 1 svans.
Precis som i en vargflock, när de jagar och blir ett kollektivt sinne.
Det är deras sanna magi.
Hundar har ödmjukt och generöst tagit med oss på den upptäcksresan.
För det tackar och älskar jag dem!"

- Peace! /Carro


http://intressant.se/intressant

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln