header

Gå ut tillsammans, inte samtidigt...

Många tar förgivet att hunden medfött, ska vilja lyssna, lyda och följa "sin människa"...
Men lyhördhet, samspel, genuint intresse av samarbete är inget man får på köpet. Det är något man förtjänar.
 
Inte heller motivation kommer ur intet. Många anser att vissa bruksraser, vallhundar har en naturlig motor, en hög arbetsmoral - vi måste "bara" tygla och rikta energin mot det vi önskar. Ja jovisst, men all denna energi kan likväl läggas på något för oss oönskat. Motivationen att dela energin med oss, skapar riktning. Då energi och motivation är två skilda ting, krävs en liten länk däremellan. För att få hunden dit vi önskar, måste vi väcka hundens egen vilja att följa våra initiativ. Om vi inte engagerar oss, avtar detta intresse och energin och fokus flyttas. Nedan följer några relationsfrämjande tips som passar promenaden, dessa boostar i sin tur samspel och skapar motivation för samarbete.

1) Passivitetsträning i form av sitta still på stubbe/bänk - dvs. gör ingenting ihop, men var ändå tillsammans. Att bara vara i varandras närhet får inte underskattas som hundvän. I denna tysta samtförståelse händer massor. Var noga med att fortsätta promenaden när hunden är lugn - då lugn och bekräftelse på det, förstärker hundens fokus. Motivationen att stanna i samma lugna energi som du ger vi hunden credit för.

2) Leta godbitar eller favorit leksaken i högt buskage, snår eller bland grästuvor... preparerar en trädstamm med små mjuka godbitar som hunden, efter frikommando, får leta fram. Detta blir en naturlig övning i stadga och fokus, då hunden tjänare på att inväntar sin uppgift. Smyg runt likt en jägare på span, göm saker, nosa runt och var mäktigt intresserad över en kotte. Låt din hund spänt invänta din signal på att du behöver förstärkning i arbetet. Direkt får hunden en positiv erfarenhet att följa ditt initiativ. Bingo!

3) Stanna till och kela, gosa. Sätt dig ner och mys tillsammans med din vän. Underskatta inte vikten av beröring, fysisk så väl som psykisk, för hund-människa relationen.

4) Kika intensivt på något, när hunden lägger fokus på samma sak, beröm och belöna hos dig. Med tid ocg träning kommer hunden observera det du observerara, sedan vända upp och ger dig en blick. Ledarskap och kontakt. Det är bevisat att hundar följer våra blickar, vår kroppshållning som signaler på fokuspunkt. Använd det. Lek "trainspotting" med din hund, när hunden uppmärksammar det du har fokus på, startar leken eller droppa ner godbiten. Hjärngympa för er båda.

5) Lek... när hunden går fint i koppel, gör en snygg inkallning eller bara går runt med en skön attityd och känsla så lek!! Och lek  med hela hjärtat och själen. Hur får du din hund att skratta? Tänkt på det? :) Hundar leker hela livet, bygger relationer genom lek och lär genom lek. Ge mig en hund som inte leker, och jag antar gärna utmaningen att få den att mjukna inför flams ;)

Ovanstående förbättrar er relation, ert samspel, din hunds vilja att lyssna och följa just dina initiativ. Du kan kalla det ledarskap, samarbete, lydnad om det känns mer bekvämt. Sak samma :)

Gå inte bara ut samtidigt som din hund, se till att ni går ut tillsammans!

/Carro Hellgren

Etiketter: rolig relation

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Claudia Videla » Stolta, vackra väktare:  ”Hej Caroline! Ville bara tacka dig för den underbara texten om våra/allas egna o..”

  • Evalena » Stolta, vackra väktare:  ”Tack för denna text! Det ska jag visa för min man. Vi har en väldigt vaktig o sk..”

  • Lena Blomberg » Stolta, vackra väktare:  ”Så fint skrivet. Detta borde alla som har hundar i närheten läsa!”

  • Lotti Love'n » Stolta, vackra väktare:  ”Så underbart du beskriver. Önskar hela hundsverige får ta del av din berättelse...”

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln